Ulei esențial de citronella
Ce trebuie să știți despre uleiul esențial de citronella
Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.
Uleiul de citronella este un ulei esențial produs prin distilarea cu abur a unei plante medicinale asiatice din genul Cymbopogon. Această plantă aromată și-a primit numele de la cuvântul francez „melisă” datorită aromei sale florale și citrice.
Ca multe uleiuri esențiale, uleiul de citronella are anumite beneficii. A fost folosit de secole în China și Indonezia pentru a trata erupțiile cutanate, infecțiile și alte afecțiuni de sănătate.
Astăzi, uleiul de citronella este probabil cel mai bine cunoscut ca un repelent natural pentru insecte, dar utilizările și beneficiile sale depășesc ținerea insectelor departe.
Care sunt beneficiile uleiului de citronella?
CitronellaCitronella a fost folosită de secole în diverse scopuri, inclusiv
- ca respingător de insecte
- ca agent antifungic
- pentru tratamentul infecțiilor parazitare
- pentru a promova vindecarea rănilor
- pentru a îmbunătăți starea de spirit sau pentru a depăși oboseala
- în parfumuri sau ca aditiv aromatizant în alimente
Dar cercetarea științifică susține aceste utilizări? În timp ce cercetările privind citronella și alte uleiuri esențiale continuă, există unele dovezi că uleiul de citronella are anumite beneficii pentru sănătate.
Repelent împotriva insectelor
O revizuire din 2011 a 11 studii a examinat eficacitatea diferitelor preparate cu citronela în prevenirea înțepăturilor de țânțari. El a concluzionat că utilizarea combinată a uleiului de citronella și a vanilinei în boabele de vanilie a oferit protecție împotriva țânțarilor timp de până la trei ore. De asemenea, studiul a constatat că DEET (cel mai comun ingredient activ din insectele repelente) a oferit o protecție mult mai lungă decât uleiul de citronella în monoterapie.
Un studiu din 2015 a comparat rezistența împotriva țânțarilor a DEET, a uleiului de citronella și a uleiului de fenicul. Cercetătorii au descoperit că protecția oferită de DEET a fost de peste 90% timp de șase ore. Citronella și uleiul de fenicul au arătat o protecție de aproximativ 57 și 47 la sută după doar două ore.
Un alt studiu a evaluat eficacitatea mai multor substanțe repellente pentru țânțari și a concluzionat că lumânările cu citronella sunt de puține folos ca repelente pentru țânțari.
Citronella trebuie reaplicată des pentru a fi un repelent eficient pentru țânțari. Cu toate acestea, atunci când este combinat cu vanilină, poate oferi protecție timp de până la trei ore. Studiile arată că nu este la fel de eficient ca DEET în ținerea țânțarilor departe.
Agent antifungic
Mai multe studii au arătat că uleiul de citronella are anumite proprietăți antifungice care pot ajuta la slăbirea sau uciderea anumitor tipuri de ciuperci care pot cauza probleme de sănătate.
Un studiu din 2013 a evaluat activitatea antifungică a uleiului de citronella împotriva unei tulpini de ciuperci cunoscută sub numele de Aspergillus niger. Se crede că această ciupercă comună provoacă infecții pulmonare și sinusurilor la persoanele cu sisteme imunitare slăbite. Studiul a constatat că uleiul de citronella poate distruge peretele celular fungic și organismele din interiorul celulei care pot provoca infecții. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să sugereze că uleiul de citronella poate fi folosit ca fungicid sigur și prietenos cu mediul.
Un studiu anterior a examinat efectele antibacteriene și antifungice ale zece uleiuri esențiale și a constatat că uleiul de citronella a fost eficient împotriva tuturor celor 12 ciuperci testate. Același studiu a constatat că uleiul de citronella a fost capabil să inhibe 15 din 22 de bacterii, în timp ce uleiurile de eucalipt, lemongrass, mentă și portocale au fost eficiente împotriva tuturor celor 22 de tulpini de bacterii.
O publicație din 2016 a analizat eficacitatea citronelei și a uleiului de scorțișoară în combaterea Candida albicans, care poate provoca infecții fungice în gură și în alte părți ale corpului. Ambele uleiuri esențiale au redus inițial numărul de microorganisme viabile. Cu toate acestea, după 48 de ore, efectul nu a fost semnificativ. Autorii sugerează că aplicarea zilnică a unei soluții din oricare dintre uleiuri poate fi eficientă împotriva acestei ciuperci.
Uleiul de citronella pare a fi un agent antifungic eficient. În unele cazuri, poate fi necesar să fie reaplicat zilnic pentru a menține sub control infecțiile cu drojdie. De asemenea, are proprietăți antibacteriene, dar nu este la fel de eficient în uciderea bacteriilor ca și alte uleiuri esențiale.
Videcarea rănilor
Conform celor mai recente cercetări, uleiul de citronella poate accelera vindecarea rănilor. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru persoanele cu diabet, deoarece rănile se vindecă mai lent cu această afecțiune.
Într-un studiu pe animale din 2016, cercetătorii au investigat efectul uleiului de citronella asupra vindecării rănilor infectate cu Candida la șoarecii diabetici. Uleiul de citronella a avut și efecte antifungice și antiinflamatorii. Cercetătorii au sugerat că combinația acestor doi factori a accelerat vindecarea rănilor.
Proprietățile antifungice și antiinflamatorii ale uleiului de citronella pot ajuta la accelerarea vindecării rănilor. Cu toate acestea, cercetările în acest domeniu sunt limitate și sunt necesare mai multe studii umane pentru a determina cât de eficientă este.
Scădere în greutate
Un studiu din 2015 la șobolani a evaluat efectul inhalării anumitor componente ale uleiului de citronella asupra greutății corporale. Cercetătorii au descoperit că inhalarea componentelor uleiului de citronella reduce foamea, scade colesterolul și încetinește creșterea în greutate.
Cercetările limitate au arătat că inhalarea citronelei a dus la pierderea în greutate și la scăderea nivelului de colesterol la șobolani. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina cât de eficientă este pierderea în greutate la om.
Efecte fiziologice ale inhalării
Un studiu din 2001 a analizat efectele inhalării uleiurilor esențiale de citronella, lavandă și rozmarin. S-a descoperit că lavanda are un efect relaxant și stimulator de rozmarin asupra creierului. Citronella, pe de altă parte, a avut un efect intermediar mai complex. Autorii sugerează că efectele citronelei pot varia de la individ la individ.
La inhalare, citronela poate avea un efect relaxant asupra unor persoane și un efect stimulant asupra altora.
Cum se utilizează
Uleiul de citronella poate fi folosit în mai multe moduri. Iată câteva sugestii.
Spray
Folosirea spray-ului poate fi bună pentru a împrospăta aerul din cameră sau poate fi aplicată pe piele ca un agent de respingere a insectelor. Pentru a face spray cu ulei de citronella:
- Adăugați 30-50 de picături de ulei de citronella la jumătate de 100 ml de apă și completați o sticlă cu pulverizator
- Pas opțional: uleiurile esențiale nu se dizolvă în apă, așa că luați în considerare adăugarea unui dispersant, cum ar fi solubol, la soluție
- Agitați bine sticla înainte de pulverizare
Deoarece uleiul de citronella are o durată mai scurtă de viață decât repellenții precum DEET, va trebui să îl aplicați din nou mai des atunci când îl utilizați ca repulsiv pentru insecte.
Difuzor
Un difuzor poate fi folosit și pentru a distribui parfumul într-o cameră. Ca și în cazul pulverizării, puteți folosi această metodă și pentru a respinge insectele sau pentru a le parfuma.
Difuzoarele vin de obicei cu instrucțiuni de utilizare. Pentru a utiliza uleiul de citronella în siguranță într-un difuzor, asigurați-vă că urmați instrucțiunile produsului.
Uleiuri și creme de masaj
Uleiul de citronella poate fi adăugat la uleiuri și creme pentru aplicare locală. Utilizarea uleiului de citronella în acest mod poate ajuta la uciderea bacteriilor și ciupercilor de pe piele și la vindecarea rănilor.
Întotdeauna diluați uleiurile esențiale într-un ulei purtător înainte de a le aplica pe piele.
Pregătirea uleiului de masaj:
- Diluați uleiul de citronella într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de jojoba sau uleiul de cocos
- Pentru o diluție de 2,5%, se recomandă adăugarea a 50 de picături de ulei esențial la 100 ml de ulei purtător
- În cazul pielii sensibile, merită să utilizați o soluție de un procent (20 picături de ulei purtător/100 ml)
Pregătirea cremei sau loțiunii de corp:
- Diluați uleiul de citronella într-o cremă sau loțiune de corp fără parfum
- Cu o diluție de 1-2,5 procente pentru piele normală (20-50 picături/100 ml) sau cu o diluție de 0,5-1 procente pentru pielea sensibilă (10-20 picături/100 ml)
Sfaturi de siguranță
Urmați aceste sfaturi pentru utilizarea în siguranță a uleiului de citronella:
- Întotdeauna diluați uleiul de citronella în mod corespunzător înainte de utilizare. Nu utilizați niciodată ulei de citronella nediluat pe piele.
- Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și pot fi toxice dacă sunt consumate. Țineți uleiul de citronella departe de copii și animale de companie.
- Nu luați ulei de citronella în interior.
- Dacă utilizați ulei de citronella pentru aromoterapie, asigurați-vă că camera în care vă aflați este bine ventilată. Luați în considerare copiii și animalele de companie care pot inspira aromaterapie. Unele uleiuri esențiale sunt periculoase.
- Dacă sunteți însărcinată, alăptați sau luați orice medicament eliberat pe bază de rețetă, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza ulei de citronella.
Există efecte secundare?
Uleiul de citronella poate provoca iritații ale pielii sau alergii. Când se întâmplă acest lucru, zona poate deveni roșie, pete, mâncărime sau umflată.
Dacă sunteți îngrijorat de o posibilă reacție a pielii, încercați uleiul de citronella diluat pe o zonă mică de piele înainte de a-l folosi local. Dacă apare o reacție, evitați utilizarea uleiului de citronella sau a produselor care îl conțin.
Deși anafilaxia, o reacție alergică severă, nu a fost documentată ca urmare a uleiului de citronella, este bine să cunoaștem semnele deoarece este o urgență medicală. Acestea includ: dificultăți de respirație, respirație șuierătoare sau tuse, gât umflat, erupție cutanată roșie, senzație de apăsare în piept, greață, diaree
Cum să cumpărați ulei de citronella
Uleiul de citronella îl puteți găsi în magazinele cu produse naturiste sau online.
Pentru a găsi ulei de bună calitate, țineți cont de următoarele sfaturi:
- Căutați numele științific pe etichetă - Cymbopogon nardus sau Cymbopogon winterianus. TheC. „Tipul Ceylon” pentru nardus, C. winterianus poate fi denumit și „tip javanez”.
- Rețineți că lemongrass (Cymbopogon citratus) este un alt ulei esențial, dar are un nume științific similar. Dacă cauți citronella, nu le confunda pe cele două.
- Asigurați-vă că uleiul este într-o sticlă de culoare închisă, deoarece lumina poate deteriora uleiurile esențiale.
- Dacă este posibil, mirosiți uleiul înainte de a cumpăra. Citronella are un miros deosebit. Dacă nu miroase a citronella, nu-l cumpăra.
- Ai grijă la orice afirmație conform căreia produsul tratează o anumită afecțiune.
- Verificați declarația de puritate de pe etichetă. Dacă produsul nu este 100% ulei esențial, acesta trebuie să fie indicat pe etichetă.
Rezumat
Uleiul de citronella este adesea folosit ca repelent pentru insecte, deși cercetările au arătat că poate avea și proprietăți antifungice și poate ajuta la vindecarea rănilor.
Puteți folosi ulei de citronella într-un difuzor sau o sticlă de pulverizare sau îl puteți dilua în ulei sau îl puteți amesteca în creme înainte de a-l aplica pe piele.
Dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la uleiul de citronella, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l utiliza.