Triphala
Care sunt beneficiile triphala?
Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.
Poate că nu ați auzit niciodată de triphala, dar este folosit ca medicament de peste 1.000 de ani.
Triphala este un amestec de trei ierburi din India. Este folosit în unul dintre cele mai vechi sisteme de sănătate din lume, medicina tradițională ayurvedică, care a apărut în India acum 3.000 de ani.
Datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, triphala a devenit din ce în ce mai populară în întreaga lume.
Ce este triphala?
În medicina tradițională ayurvedică, triphala a fost folosită din cele mai vechi timpuri, pentru orice, de la boli de stomac până la probleme dentare. De asemenea, se crede că crește longevitatea și îmbunătățește sănătatea generală.
Medicina pe bază de plante, ceea ce înseamnă că constă din mai multe ierburi.
În medicina ayurvedică, sunt folosite preparate poliplante care se concentrează pe prevenirea bolilor tradiționale și menținerea sănătății.
Conform opiniilor, combinația de ierburi sinergice are ca rezultat o terapie eficientă și contribuie la un tratament eficient, mai bine decât orice componentă individuală.
Triphala este un amestec de fructe uscate ale următoarelor trei plante originare din India.
Amla (emblica officinalis)
Amla (emblica officinalis)Cunoscută și sub denumirea de agrișă indiană, joacă un rol important în medicina ayurvedică.
Acesta este unul dintre cele mai vechi fructe comestibile indiene cunoscute. Agrișa indiană este fructul comestibil al unui copac de dimensiuni mici până la mijlocii care se găsește în toată India. Boabele au un gust acru, acidulat si textura fibroasa. Din acest motiv, fructele de pădure sunt adesea murate, înmuiate în sirop de zahăr sau gătite în alimente, pentru a spori efectul de aromă.
Agrișa indiană și extractul său sunt, de asemenea, folosite în medicina ayurvedică pentru a preveni și trata constipația și cancerul.
Agrișa indiană este foarte hrănitoare, cu un conținut ridicat de vitamina C, aminoacizi și minerale.
De asemenea, conține compuși vegetali puternici, cum ar fi fenolul, taninul, rutina, curcumină și emblicolul.
Numerele studii de laborator sugerează că agrișa indiană are proprietăți puternice împotriva cancerului. De exemplu, studiile de laborator au arătat că extractul de agrișe indian inhibă creșterea celulelor canceroase de col uterin și ovarian.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că agrișa indiană previne dezvoltarea cancerului la oameni.
Bibhitaki (terminalia bellirica)
Bibhitaki (terminalia bellirica)Terminalia bellirica este un copac mare care crește de obicei în Asia de Sud-Est. Este cunoscut sub numele de „bibhitaki” în medicina ayurvedică, unde fructul copacului este folosit pentru a trata boli comune, cum ar fi infecțiile bacteriene și virale.
Bibhitaki conține taninuri, acid elagic, acid galic, lignani și flavone, precum și câțiva alți compuși potenți din plante despre care se crede că sunt responsabili pentru proprietățile sale medicinale.
Acest preparat puternic din plante are multe utilizări și poate ajuta la tratarea unei game largi de probleme medicale.
Bibhitaki este cunoscut în special pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Într-un studiu, 500 mg de terminalia bellirica au redus semnificativ nivelurile de acid uric la pacienții cu gută, precum și starea inflamatorie cauzată de acumularea acidului uric în organism.
Bibhitaki este adesea folosit în medicina ayurvedică pentru a trata diabetul și a controla nivelul zahărului din sânge. Acest lucru este posibil deoarece bibhitakis este bogat în acid galic, acid elagic și două tipuri de fitochimice care au efecte benefice asupra zahărului din sânge, sensibilității la insulină și greutății corporale. Aceste ingrediente vegetale ajută pancreasul să secrete insulină și s-a demonstrat în studiile pe animale că reduc nivelul de zahăr din sânge și îmbunătățesc rezistența la insulină.
Haritaki (terminalia chebula)
Haritaki (terminalia chebula)Terminalia chebula este un arbore medicinal care crește în Orientul Mijlociu, India, China și Thailanda. Această plantă este cunoscută ca „haritaki” în Ayurveda, unde micul fruct verde al arborelui terminalia chebula este folosit ca medicament. Este unul dintre ingredientele principale ale triphalei. Haritaki este foarte apreciat în Ayurveda și este adesea numit „regele medicamentelor”.
A fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a îmbunătăți multe afecțiuni, inclusiv boli de inimă, astm, ulcere și afecțiuni ale stomacului.
Haritaki conține substanțe fitochimice precum terpene, polifenoli, antocianine și flavonoide, toate având beneficii puternice pentru sănătate. Studiile au arătat că haritaki are puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
În plus, haritaki este folosit și în medicina ayurvedică pentru a trata problemele digestive, cum ar fi constipația. Studiile pe animale au arătat că tratamentul cu haritaki crește timpul de tranzit intestinal, ceea ce poate ajuta la ameliorarea constipației.
Triphala este o plantă puternică formată din haritaki, bibhitaki și amla. Este folosit în medicina tradițională ayurvedică pentru a preveni bolile și pentru a trata multe simptome, inclusiv constipația și inflamația.
Beneficiile potențiale pentru sănătate ale Triphala
Triphala poate sprijini tratamentul multor afecțiuni comune și prevenirea bolilor cronice.
Proprietăți antiinflamatorii
Triphala conține mulți antioxidanți care au o funcție de protecție în organism.
Conține vitamina C, flavonoide, polifenoli, taninuri și saponine, precum și alți compuși eficienți din plante. Acești compuși ajută la combaterea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule care pot deteriora celulele și pot provoca boli cronice.
S-a demonstrat că o dietă bogată în antioxidanți reduce riscul de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, diabet și îmbătrânire prematură.
În plus, s-a demonstrat în studiile pe animale triphala că reduce inflamația și daunele cauzate de artrită.
Studiile au arătat că administrarea acestuia cu antioxidanți poate oferi, de asemenea, beneficii, inclusiv protecție împotriva bolilor de inimă, îmbunătățirea performanței atletice și reducerea inflamației.
Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer
În numeroase studii de laborator și pe animale, sa demonstrat că triphala protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. De exemplu, s-a demonstrat că inhibă creșterea limfomului și a cancerului gastric și pancreatic la șoareci. Acest remediu pe bază de plante provoacă moartea celulelor canceroase de colon și prostată în teste de laborator.
Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate ale triphalei de antioxidanți puternici, cum ar fi acidul galic și polifenolii, pot fi eficiente în combaterea cancerului.
Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a evalua siguranța și eficacitatea.
Poate proteja împotriva bolilor dentare și a cariilor
Triphala poate fi benefică pentru sănătatea dentară în multe feluri.
Triphala are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii care ajută la prevenirea plăcii, cauza cariilor și a gingivitei (inflamația gingiilor).
Un studiu pe 143 de copii a constatat că clătirea cu o apă de gură care conține extract de triphala a redus placa, gingivita și creșterea bacteriilor în gură.
Un alt studiu a arătat că apa de gură pe bază de triphala a redus semnificativ placa și gingivita la pacienții spitalizați cu boală parodontală.
Poate sprijini pierderea în greutate
Unele studii au arătat că triphala poate ajuta la arderea grăsimilor, în special în zona abdominală.
Într-un studiu, șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, suplimentată cu triphala, au redus semnificativ greutatea corporală, aportul de energie și grăsimea corporală în comparație cu rozătoarele care nu au primit triphala.
Un alt studiu pe 62 de adulți obezi a constatat că cei care au primit 10 grame de pudră de triphala pe zi au obținut o pierdere mai mare în greutate și au redus circumferința taliei și șoldurilor decât cei care au primit un placebo.
Poate fi folosit ca laxativ natural
Triphala a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a trata problemele digestive naturale, cum ar fi constipatia. Este o alternativă la laxativele fără prescripție medicală, iar eficacitatea sa a fost demonstrată în mai multe studii.
Într-un studiu, pacienții tratați cu scoarță de izabgol, extract de senna și triphala au experimentat o reducere semnificativă a simptomelor de constipație, inclusiv mai puțină efort și golire completă.
Într-un alt studiu asupra pacienților cu tulburări gastro-intestinale, triphala a redus constipația, durerile abdominale și balonarea și a îmbunătățit frecvența și consistența mișcărilor intestinale.
În studiile pe animale, s-a demonstrat că reduce inflamația intestinală și repară daunele intestinale.
Triphala este un compus antiinflamator puternic care poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer și a altor boli cronice. Studiile au arătat că poate ajuta la constipație, probleme dentare și pierderea în greutate.
Efecte secundare posibile
Deși triphala este în general considerată sigură și oferă potențiale beneficii pentru sănătate, poate provoca efecte secundare la unii oameni. Datorită efectului său laxativ natural, poate provoca diaree și disconfort abdominal, mai ales în doze mari.
Triphala nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează și nu trebuie administrat copiilor. Nu există studii științifice privind utilizarea triphala la aceste populații, așa că siguranța acestuia nu poate fi garantată.
De asemenea, poate interacționa cu anumite medicamente sau scădea eficacitatea anumitor medicamente, inclusiv medicamentele care diluează sângele, cum ar fi warfarina.
Unul dintre ingredientele principale din triphala este agrișa, care poate crește riscul de sângerare și vânătăi la unii oameni, așa că nu este sigur pentru persoanele cu sensibilitate la sânge.
Din aceste motive, este important să vă consultați medicul înainte de a utiliza triphala sau orice alt supliment.
Triphala poate provoca diaree și disconfort intestinal la unele persoane și poate interacționa cu anumite medicamente. Ar trebui evitată de copii, femeile însărcinate și care alăptează și persoanele care suferă de tulburări de sângerare.
Cum ar trebui utilizat triphala?
Pentru o absorbție maximă, vă recomandăm să luați triphala pe stomacul gol, între mese.
Doza zilnică recomandată este – de obicei – între 500 mg și 1 gram, deși se pot folosi cantități mai mari, de exemplu, în caz de constipație.
Amestecați versiunea sub formă de pudră cu apă caldă și miere și luați-o înainte de mese.
Se poate transforma într-o băutură liniștitoare amestecând ghee - un tip de unt clarificat - și apă fierbinte. Se poate amesteca cu miere pentru a face o crema.
O doză mare poate provoca simptome de diaree, așa că cel mai bine este să începeți cu o doză mai mică și să o creșteți treptat până la cantitatea recomandată.
Deși triphala este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor, consultați-vă medicul înainte de utilizare pentru a vă asigura siguranța și utilizarea corectă.
Triphala este disponibil în multe forme, dar cea mai comună este sub formă de capsulă sau pulbere. Dozele mai mari pot provoca indigestie, așa că utilizarea trebuie începută cu o cantitate mică.
Rezumat
Triphala este unul dintre ingredientele medicinei ayurvedice antice, care a devenit o plantă medicinală populară pentru tratamentul multor boli.
Studiile arată că poate ajuta la prevenirea inflamației, iar studiile de laborator au arătat că poate fi protector împotriva anumitor tipuri de cancer.
Este folosit ca tratament alternativ natural pentru constipație și probleme dentare, cum ar fi placa și gingivita. De asemenea, vă poate ajuta să pierdeți în greutate.
Folosirea sa oferă atât de multe presupuse beneficii pentru sănătate, încât triphala ar trebui să fie folosită ca medicament natural în rutina ta zilnică.