Shatavari

Shatavari

Ce este shatavari și cum se utilizează?

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Shatavari, cunoscut și ca asparagus racemosus, este o plantă adaptogenă a sparanghelului. Se spune că ierburile adaptogene ajută organismul să facă față stresului fizic și emoțional.

Shatavari este considerată o plantă generală care îmbunătățește vitalitatea și are un efect revigorant, făcându-l o componentă fundamentală a medicinei ayurvedice.

1. Are proprietăți antioxidante

Planta Shatavari Plantă Shatavari

Antioxidanții ajută la prevenirea leziunilor celulare cauzate de radicalii liberi. De asemenea, luptă împotriva stresului oxidativ care cauzează boli. Shatavari are un conținut ridicat de saponină. Saponinele sunt compuși cu capacitate antioxidantă.

Un studiu din 2004 a identificat un nou antioxidant, racemofuran, în rădăcina de shatavari. În el s-au găsit și doi antioxidanți cunoscuți - asparagamina A și racemozolul.

2. Are proprietăți antiinflamatorii

Racemofuranul găsit în shatavari are proprietăți antiinflamatorii semnificative. Racemofuranul afectează organismul într-un mod similar cu antiinflamatoarele prescrise pe bază de rețetă, cunoscute sub numele de inhibitori COX-2. Se crede că aceste tipuri de medicamente reduc inflamația fără efecte secundare digestive grave.

3. Poate ajuta la întărirea sistemului imunitar

Shatavari este folosit ca stimulator imunitar în Ayurveda. Un studiu din 2004 a constatat că animalele tratate cu extract de rădăcină de shatavari aveau anticorpi crescuti împotriva unei tulpini de tuse convulsivă, comparativ cu animalele netratate. Animalele tratate și-au revenit mai repede și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit. Acest lucru indică un răspuns imun îmbunătățit.

4. Poate ajuta la ameliorarea tusei

Rădăcina Shatavari Rădăcină Shatavari

Un studiu pe șoareci din 2000 a constatat că sucul de rădăcină de shatavari este un medicament natural pentru tuse în India și Bengalul de Vest. Cercetătorii au testat abilitățile sale antitusive în tusea șoarecilor. Ei au descoperit că extractul de rădăcină de shatavari a oprit tusea, precum și fosfatul de codeină, medicamentul prescris pentru tuse. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina modul în care shatavari afectează tusea.

5. Poate ajuta la tratarea diareei

Shatavari este folosit și ca remediu popular împotriva diareei. Diareea poate cauza probleme grave, cum ar fi deshidratarea și dezechilibrul electrolitic.

Conform unui studiu din 2005, shatavari a ajutat la stoparea diareei induse de ulei de ricin la șobolani. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă shatavari are rezultate similare la om.

6. Poate acționa ca un diuretic

Diureticele ajută organismul să scape de excesul de lichid. Este adesea prescris persoanelor cu insuficiență cardiacă congestivă pentru a elimina excesul de lichid din jurul inimii. Diureticele prescrise pot provoca reacții adverse grave.

Shatavari este folosit ca diuretic în Ayurveda, conform unui studiu din 2010 pe șobolani. Studiul a constatat că 3.200 mg de shatavari au avut un efect diuretic fără a provoca efecte secundare acute. Sunt necesare mai multe studii la oameni înainte ca shatavari să poată fi recomandat în siguranță ca diuretic.

7. Poate ajuta la tratarea ulcerelor

Ulcerele sunt răni ale stomacului, intestinului subțire sau esofagului. Pot fi foarte dureroase și pot provoca complicații grave, cum ar fi sângerare sau perforație. Un studiu din 2005 la șobolani a constatat că shatavari a tratat eficient ulcerele gastrice induse de medicamente.

8. Poate ajuta la tratarea pietrelor la rinichi

Piatra la rinichi sunt depozite dure care se formează în rinichi. Ele pot provoca dureri deosebit de mari atunci când trec prin tractul urinar. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate din oxalati. Oxalații sunt compuși găsiți în anumite alimente, cum ar fi spanacul, sfecla și cartofii prăjiți.

Conform unui studiu din 2005, extractul de rădăcină de shatavari a ajutat la prevenirea formării de calculi de oxalat la șobolani și, de asemenea, a crescut concentrația de magneziu în urină. Se crede că nivelurile adecvate de magneziu din organism previn formarea de cristale în urină care formează pietre la rinichi.

9. Poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge

Numărul de pacienți cu diabet de tip 2 și cererea de tratamente mai sigure și mai eficiente sunt în continuă creștere. Conform unui studiu din 2007, shatavari poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Se crede că compușii din acesta stimulează producția de insulină, deși nu este clar cum exact.

10. Poate fi anti-îmbătrânire

Shatavari poate fi unul dintre cele mai bine păstrate secrete anti-îmbătrânire ale naturii. Potrivit unui studiu din 2015, saponinele din rădăcina de shatavari au ajutat la reducerea efectelor dăunătoare ale pielii ale radicalilor liberi care provoacă ridurile. Shatavari a ajutat, de asemenea, la prevenirea descompunerii colagenului. Colagenii ajută la menținerea elasticității pielii.

Sunt necesare mai multe studii, dar unii cercetători cred că shatavari poate fi viitorul îngrijirii sigure a pielii anti-îmbătrânire.

11. Poate ajuta la tratarea depresiei

Tulburarea depresivă majoră afectează sute de milioane de adulți din întreaga lume în fiecare an, dar mulți nu pot lua medicamente prescrise pentru depresie din cauza efectelor secundare negative ale acestora.

Shatavari este folosit și în Ayurveda pentru a trata depresia. Potrivit unui studiu din 2009 la rozătoare, antioxidanții din shatavari au capacități antidepresive puternice. De asemenea, au avut un efect asupra neurotransmițătorilor creierului. Neurotransmițătorii transmit informații în creierul nostru. Unele dintre ele provoacă depresie.

Rezumat

Shatavari a fost folosit în medicina ayurvedică de secole, dar nu au fost făcute suficiente studii științifice la oameni pentru a-l recomanda pentru orice boală. Cu toate acestea, este sigur să îl consumați în cantități mici, permițându-vă să beneficiați de beneficiile sale antioxidante și de stimulare a sistemului imunitar.

Dacă doriți să luați cantități mai mari de shatavari, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l adăuga în dieta dumneavoastră. Aceștia vă pot examina riscurile individuale și beneficiile potențiale și pot discuta orice întrebări care pot apărea.




Îl vreau pe Shatavari!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :