Roșie

Roșie

Roșii: informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Roșiile sunt o sursă de nutrienți de top a licopenului antioxidant, care oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și cancer.

Roșia (Solanum lycopersicum) este originară din America de Sud și aparține familiei de mănăsele de noapte. Chiar dacă din punct de vedere botanic este un fruct, de obicei este preparat și consumat ca o legumă.

Este o sursă excelentă de vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K.

Roșiile coapte sunt de obicei roșii, dar vin într-o varietate de culori, inclusiv galben, portocaliu, verde și violet. În plus, există multe subspecii de roșii, cu forme și gusturi diferite.

Informații nutriționale

Roșie Roșie

Conținutul de apă al roșiilor este de aproximativ 95%. Restul de 5% constă în principal din carbohidrați și fibre.

Nutriți găsiți într-o roșie crudă mică (100 grame): 18 calorii, 95% apă, 0,9 g proteine, 3,9 g carbohidrați, 2,6 g zahăr, 1,2 g fibre, 0,2 g grăsimi

Carbohidrați

4% dintre roșiile crude sunt carbohidrați, ceea ce înseamnă mai puțin de 5 grame de carbohidrați într-un exemplar mediu (125 grame).

Zharurile simple, cum ar fi glucoza și fructoza, reprezintă aproape 70% din conținutul de carbohidrați.

Fibră

Roșiile sunt o sursă bună de fibre, oferind aproximativ 1,5 grame per roșie de mărime medie.

Majoritatea fibrelor din tomate (87%) sunt insolubile, sub formă de hemiceluloză, celuloză și lignină.

Roșiile proaspete au un conținut scăzut de carbohidrați. Conținutul de carbohidrați constă în principal din zaharuri simple și fibre insolubile. Aceste fructe sunt în mare parte apă.

Vitamine și minerale

Roșiile sunt o sursă excelentă de multe vitamine și minerale:

  • Vitamina C: această vitamină este un nutrient și antioxidant esențial. O roșie de mărime medie poate furniza aproximativ 28% din doza zilnică de referință (RDI).
  • Potasiu: un mineral esențial care are un efect benefic asupra controlului tensiunii arteriale și prevenirii bolilor de inimă.
  • Vitamina K1: Cunoscută și sub denumirea de filokină, este importantă pentru promovarea coagulării sângelui și pentru menținerea sănătății oaselor.
  • Acid folic (vitamina B9): Una dintre vitaminele B, acidul folic este important pentru creșterea normală a țesuturilor și pentru funcționarea celulelor. Este deosebit de important pentru femeile însărcinate.

Roșiile sunt o sursă bună de multe vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, potasiul, vitamina K și acidul folic

Alți compuși vegetali

Conținutul de vitamine și compuși vegetali al roșiilor poate varia foarte mult în funcție de varietate și perioada de prelevare.

Principalele componente ale plantelor de tomate sunt:

  • Licopen: Un pigment roșu și antioxidant, efectele benefice asupra sănătății ale licopenului au fost studiate pe larg.
  • Beta-caroten: un antioxidant care dă adesea alimentelor o nuanță galbenă sau portocalie, beta-carotenul este transformat în vitamina A în organism.
  • Naringenina: S-a demonstrat că un flavonoid găsit în pielea roșiilor reduce inflamația și protejează șoarecii de diferite boli.
  • Acid clorogenic: un compus antioxidant puternic, acidul clorogenic poate scădea tensiunea arterială la persoanele cu tensiune arterială crescută.

Clorofila și carotenoidele, cum ar fi licopenul, sunt responsabile pentru culoarea bogată a roșiilor.

Când începe procesul de coacere, clorofila (verde) se descompune și carotenoizii (roșii) sunt sintetizați.

Licopen

Licopenul - cel mai abundent carotenoid din roșiile coapte - este deosebit de demn de remarcat când vine vorba de compușii vegetali ai fructelor. Se găsește în cea mai mare concentrație în piele. În general, cu cât roșia este mai roșie, cu atât conține mai mult licopen.

Produsele din roșii – cum ar fi ketchup-ul, sucul de roșii, pasta de roșii și sosurile de roșii – sunt cele mai bogate surse de licopen din dieta occidentală, furnizând mai mult de 80% din licopen.

Cantitatea de licopen din produsele procesate din tomate este adesea mult mai mare decât în ​​roșiile proaspete. De exemplu, ketchup-ul conține 10-14 mg de licopen la 100 de grame, în timp ce o roșie mică și proaspătă (100 de grame) conține doar 1-8 mg.

Rețineți, totuși, că ketchup-ul este adesea consumat în cantități foarte mici. Prin urmare, poate fi mai ușor să creșteți aportul de licopen mâncând roșii neprocesate – care, de asemenea, conțin mult mai puțin zahăr decât ketchup-ul.

Alte alimente din dietă pot avea un efect puternic asupra absorbției licopenului. Consumul acestui compus vegetal cu o sursă de grăsime poate crește absorbția de până la patru ori. Cu toate acestea, nu toată lumea absoarbe licopenul în același ritm.

Chiar dacă produsele din tomate procesate conțin mai mult licopen, se recomandă totuși să consumați roșii proaspete, întregi ori de câte ori este posibil.

Licopenul este unul dintre cei mai abundenți compuși vegetali din roșii și se găsește în cele mai mari concentrații în produsele din tomate, cum ar fi ketchup-ul, sucul și sosul

Beneficiile roșiilor pentru sănătate

Consumul de roșii și produse pe bază de roșii a fost asociat cu îmbunătățirea sănătății pielii și reducerea riscului de boli de inimă și cancer.

Sănătatea inimii

Boala de inimă - inclusiv atacul de cord și accidentul vascular cerebral - este principala cauză de deces la nivel mondial. Un studiu efectuat pe bărbați de vârstă mijlocie a asociat nivelurile scăzute de licopen și beta-caroten din sânge cu riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Un număr tot mai mare de dovezi din studiile clinice sugerează că suplimentarea cu licopen poate scădea colesterolul LDL (rău).

Studiile clinice ale produselor din tomate arată efecte benefice asupra inflamației și asupra markerilor stresului oxidativ.

În plus, au un efect protector asupra stratului interior al vaselor de sânge și pot reduce riscul apariției cheagurilor de sânge.

Prevenirea cancerului

Cancerul este creșterea necontrolată a celulelor anormale care se răspândesc dincolo de limitele lor normale și invadează adesea alte părți ale corpului.

Studiile observaționale au arătat o asociere între roșii - și produsele din tomate - și o incidență mai scăzută a cancerului de prostată, plămâni și stomac.

Deși se crede că conținutul ridicat de licopen este responsabil pentru acest lucru, este nevoie de cercetare umană de înaltă calitate pentru a confirma motivul acestor beneficii.

Un studiu la femei a arătat că concentrațiile mari de carotenoizi, care se găsesc în cantități mari în roșii, pot proteja împotriva cancerului de sân.

Sănătatea pielii

Roșiile sunt benefice pentru sănătatea pielii.

Alimentele pe bază de roșii bogate în licopen și alți compuși vegetali pot proteja împotriva arsurilor solare.

Un studiu a constatat că persoanele care au consumat 40 de grame de pastă de roșii cu ulei de măsline - care conținea 16 mg de licopen - zilnic timp de 10 săptămâni au suferit cu 40% mai puține arsuri solare.

Studiile arată că roșiile și produsele din roșii pot reduce riscul de boli de inimă și multe tipuri de cancer. Acest fruct este, de asemenea, benefic pentru sănătatea pielii, deoarece protejează împotriva arsurilor solare.

Proces de maturare comercial

Când roșiile încep să se coacă, produc un hormon gazos, etilena.

Roșiile cultivate comercial sunt recoltate și expediate în timp ce sunt încă verzi și necoapte. Companiile alimentare le pulverizează cu gaz etilenă artificial pentru a le face roșii înainte de a le vinde. Acest proces inhibă dezvoltarea aromei naturale și poate duce la roșii fără gust.

De aceea roșiile cultivate local pot avea un gust mai bun, deoarece se coc în mod natural.

Dacă cumpărați roșii necoapte, puteți accelera procesul de coacere împachetându-le în ziar și ținându-le pe blatul din bucătărie timp de câteva zile. Asigurați-vă că vă verificați maturitatea zilnic.

Roșiile sunt adesea culese încă verzi și necoapte și apoi coapte artificial cu etilenă gazoasă. Acest lucru poate duce la mai puțină dezvoltare a aromei, rezultând roșii fără gust.

Siguranță și efecte secundare

Roșiile sunt în general bine tolerate, alergia la roșii este foarte rară.

Alergie

Deși alergia la roșii este rară, persoanele alergice la polenul de iarbă sunt mai predispuse să fie alergice la roșii.

Această afecțiune se numește sindrom de alergie alimentară la polen sau sindrom de alergie orală.

În sindromul de alergie orală, sistemul imunitar atacă proteinele din fructe și legume asemănătoare polenului, ducând la reacții alergice, cum ar fi mâncărimea gurii, mâncărimea gâtului și umflarea gurii sau gâtului.

Persoanele cu alergii la latex pot avea, de asemenea, o reacție încrucișată cu roșiile.

Roșiile sunt în general bine tolerate, dar pot provoca reacții alergice la persoanele alergice la polenul de iarbă.

Rezumat

Roșiile sunt suculente și dulci, pline de antioxidanți și pot ajuta la combaterea multor boli.

Sunt deosebit de bogate în licopen, un compus vegetal legat de îmbunătățirea sănătății inimii, prevenirea cancerului și protecția împotriva arsurilor solare.

Roșiile pot fi o parte valoroasă a unei diete sănătoase.




Produse din tomate

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :