Propolis

Propolis

Propolisul are beneficii și utilizări

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Ce este propolisul?

Celulele de albine Celulele de albine

Știați că albinele nu fac doar miere? Albinele produc, de asemenea, un compus numit propolis din seva copacilor de conifere sau veșnic verzi. Când seva este combinată cu propriile secreții și ceară de albine, ei creează o substanță lipicioasă, maro-verzuie, pe care o folosesc ca înveliș pentru a-și construi stupii. Acesta este propolis.

Cu câteva mii de ani în urmă, civilizațiile antice foloseau propolisul pentru proprietățile sale medicinale. Grecii îl foloseau pentru a trata abcesele. Asirienii l-au aplicat pe răni și tumori pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a promova procesul de vindecare. Egiptenii îl foloseau pentru îmbălsămarea mumiilor.

Compoziția propolisului poate varia în funcție de locația albinelor și de copacii și florile la care au acces. De exemplu, propolisul din Europa nu va avea aceeași compoziție chimică ca propolisul brazilian. Acest lucru poate face dificil pentru cercetători să tragă concluzii generale despre beneficiile sale pentru sănătate.

Compuși medicinali din propolis

Cercetătorii au identificat peste 300 de compuși în propolis. Majoritatea acestor compuși sunt polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanți care luptă împotriva bolilor și a daunelor din organism.

Mai precis, propolisul conține polifenoli numiți flavonoide. Flavonoidele sunt produse de plante ca mecanism de apărare. Se găsesc adesea în alimentele despre care se crede că au proprietăți antioxidante, inclusiv fructe, ceai verde, legume și vin roșu.

Rezultatele cercetării

Se crede că propolisul are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii. Cu toate acestea, cercetarea științifică asupra propolisului este limitată. Cercetătorii nu știu exact de ce, dar acest produs apicol pare să protejeze împotriva anumitor bacterii, viruși și ciuperci.

Răni

Propolisul are un compus special, pinocembrina, un flavonoid care are efect antifungic. Aceste proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene ajută propolisul să vindece rănile. Potrivit unui studiu, propolisul poate ajuta persoanele cu arsuri traumatice să se vindece mai repede prin accelerarea creșterii celulelor noi, sănătoase.

Conform unui alt studiu, extractul topic de alcool cu ​​propolis este mai eficient decât crema cu steroizi în reducerea mastocitelor din ulcerele bucale. Mastocitele provoacă inflamație și încetinesc vindecarea rănilor.

Herpes și herpes genital

Unguentele care conțin 3% propolis, cum ar fi Herstat sau Coldsore-FX, pot accelera timpul de vindecare și pot reduce simptomele atât pentru herpes labial, cât și pentru herpesul genital.

Conform unui studiu, dacă propolisul a fost aplicat de trei ori pe zi, herpesul s-a vindecat mai repede decât fără tratament. Cercetătorii au descoperit că crema cu propolis nu numai că a redus cantitatea de virus herpes din corpul uman, dar a protejat și organismul de dezvoltarea herpesului în viitor.

Rac

Propolisul joacă, de asemenea, un rol în tratamentul anumitor tipuri de cancer. Potrivit unui studiu, efectele anticancer ale substanței includ

  • previne proliferarea celulelor canceroase
  • reduce probabilitatea ca celulele să devină canceroase
  • blochează căile prin care celulele canceroase își trimit semnale între ele

Studiul a sugerat, de asemenea, că propolisul ar putea fi un adjuvant – dar nu singurul – terapie pentru tratamentul cancerului. Un alt studiu a constatat că administrarea de propolis poate fi o terapie adjuvantă utilă în tratamentul cancerului de sân, datorită efectului său antitumoral asupra celulelor canceroase de sân.

Preocupări de securitate

Nu există încă suficiente dovezi pentru a determina dacă produsele cu propolis sunt sigure sau nu, dar nu sunt considerate cu risc ridicat. Oamenii ingeră de obicei propolis atunci când mănâncă miere. Cu toate acestea, dacă ești alergic la miere sau albine, vei reacționa și la produsele care conțin propolis. În cazul utilizării pe termen lung, propolisul poate provoca și o reacție alergică independentă.

Apicultorii sunt printre cei mai predispuși să dezvolte o alergie la propolis, deoarece sunt expuși intens la acești compuși. O reacție alergică tipică este o erupție cutanată asemănătoare eczemei. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza propolis, mai ales dacă aveți alergii sau astm.




Vreau propolis!

Nu există acest produs în magazin
Expresia cautată
Tipul căutării
ȘI (apare fiecare cuvânt)
SAU (să apare oricare cuvânt)
Căutare în categorie
Toate categoriile
Unde să caute
Nume
Cod produs
Scurtă descriere despre produs
Caracteristicile detaliate ale produsului
Alte caracteristici opționale
Parametrii de produs
Preț minim
Lei
Preț maxim
Lei