Hrişcă

Hrișcă

Hrișcă: informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Hrișca aparține grupului de alimente numite pseudocereale. Pseudocerealele sunt plante ale căror semințe sunt consumate ca cereale, dar nu sunt clasificate ca atare în taxonomia plantelor. Alte pseudo-cereale comune includ quinoa și amarantul.

În ciuda numelui său, hrișca nu are legătură cu grâul, așa că nu conține gluten.

Hrișca este folosită în ceai sau procesată în gris, făină și paste. Folosit în mod similar cu orezul, grisul este un ingredient principal în multe preparate tradiționale europene și asiatice. Hrișca a devenit populară ca aliment sănătos datorită conținutului său ridicat de minerale și antioxidanți. Beneficiile pot include un control mai bun al zahărului din sânge.

Două tipuri de hrișcă, hrișcă comună (Fagopyrum esculentum) și hrișcă tatariană (Fagopyrum tartaricum) sunt cultivate în principal pentru hrană. Hrișca este recoltată în principal în emisfera nordică, în special în Rusia, Kazahstan, China și Europa Centrală și de Est.

Informații nutriționale

Hrișcă Hrișcă

Carbohidrații sunt principala componentă alimentară a hrișcii. De asemenea, conține proteine, diverse minerale și antioxidanți.

Valoarea nutritivă a hrișcii este semnificativ mai mare decât cea a multor alte cereale. Informațiile nutriționale pentru 100 de grame de hrișcă crudă sunt următoarele: energie 343 calorii, apă 10%, proteine 13,3 g, carbohidrați 71,5 g, zahăr 0 g, fibre 10 g, grăsimi 3,4 g.

Carbohidrați

Hrișca constă în principal din carbohidrați, care reprezintă aproximativ 20% din masa grisului fiert. Ele sunt prezente sub formă de amidon, care este principala formă de stocare a carbohidraților în plante.

Hrișca atinge o valoare scăzută sau medie a indicelui glicemic (IG) - care măsoară cât de repede un aliment crește nivelul zahărului din sânge după masă - și nu provoacă creșteri nesănătoase ale nivelului de zahăr din sânge. Unii dintre carbohidrații solubili găsiți în hrișcă, cum ar fi fagopiritol și D-chiro-inozitol, s-au dovedit a ajuta la creșterea moderată a zahărului din sânge postprandial.

Fibră

Hrișca conține o cantitate decentă de fibre pe care organismul nu o poate digera. Acest nutrient este bun pentru sănătatea colonului.

Fibra reprezintă 2,7% din grisul gătit și constă în principal din celuloză și lignină. Fibrele sunt concentrate în coajă, care acoperă crupele. Coaja rămâne în făina neagră de hrișcă, ceea ce îi conferă un gust unic. În plus, coaja conține amidon rezistent, care rezistă la digestie și, prin urmare, este clasificat drept fibre.

Amidonul rezistent este fermentat de bacteriile intestinale din intestinul gros. Aceste bacterii benefice produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA), cum ar fi butirat. Butiratul și alte SCFA furnizează hrană pentru celulele care căptușesc colonul, îmbunătățind sănătatea intestinului și reducând riscul de cancer de colon.

Alb

Hrișca conține o cantitate mică de proteine. Proteinele reprezintă 3,4% din făina de hrișcă gătită.

Datorită profilului său echilibrat de aminoacizi, proteina din hrișcă este de foarte înaltă calitate. Este deosebit de bogat în aminoacizi lizină și arginină.

Cu toate acestea, digestibilitatea acestor proteine este relativ scăzută datorită antinutrienților, cum ar fi inhibitorii de protează și taninurile.

La animale, proteina din hrișcă s-a dovedit a fi eficientă în scăderea nivelului de colesterol din sânge, suprimarea formării calculilor biliari și reducerea riscului de cancer de colon.

Ca și alte pseudocereale, hrișca nu conține gluten, așa că este potrivită și pentru persoanele cu sensibilitate la gluten.

Hrișca constă în principal din carbohidrați. De asemenea, se laudă cu o cantitate bună de fibre și amidon rezistent, care poate îmbunătăți sănătatea colonului. În plus, oferă și proteine de înaltă calitate în cantități mici.

Vitamine și minerale

Hrișca este mai bogată în minerale decât multe cereale comune, cum ar fi orezul, grâul și porumbul. Cu toate acestea, hrișca nu are un conținut foarte mare de vitamine.

Din cele două soiuri principale, hrișca tatariană conține de obicei mai mulți nutrienți decât hrișca obișnuită. Cele mai abundente minerale din hrișca comună sunt:

  • Manganul: Manganul, găsit în cantități mari în cerealele integrale, este esențial pentru metabolismul sănătos, creșterea, dezvoltarea și apărarea antioxidantă a organismului.
  • Cupru: adesea lipsește în dieta occidentală, dar cuprul este un oligoelement esențial care poate avea un efect benefic asupra sănătății inimii atunci când este consumat în cantități mici.
  • Magneziu: atunci când este prezent în cantități adecvate în dietă, acest mineral esențial poate reduce riscul apariției diferitelor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
  • Fier: deficiența acestui mineral important duce la anemie, o afecțiune caracterizată prin capacitatea redusă a sângelui de a transporta oxigen.
  • Fosfor: acest mineral joacă un rol fundamental în creșterea și întreținerea țesuturilor corpului.

În comparație cu alte cereale, mineralele din făina de hrișcă fiartă sunt deosebit de bine absorbite. Motivul pentru aceasta este că hrișca conține relativ puțin acid fitic, care este un factor inhibitor care împiedică absorbția mineralelor și se găsește adesea în cereale și semințe.

Hrișca este mai bogată în minerale decât multe alte pseudo-cereale și cereale. Este bogat în mangan, cupru și magneziu, dar sărac în majoritatea vitaminelor.

Alți compuși vegetali

Hrișca este bogată în diverși compuși antioxidanți din plante care sunt responsabili pentru multe dintre beneficiile sale pentru sănătate. De fapt, oferă mai mulți antioxidanți decât multe alte cereale, cum ar fi orzul, ovăzul, grâul și secara. Hrișca din Tatarstan are un conținut de antioxidanți mai mare decât hrișca obișnuită. Iată câțiva dintre principalii compuși ai plantelor din hrișcă:

  • • Rutina: principalul polifenol antioxidant al hrișcii, rutina poate reduce riscul de cancer, poate îmbunătăți inflamația, tensiunea arterială și profilul lipidic din sânge.
  • • Quercetina: găsită în multe alimente vegetale, quercetina este un antioxidant care poate avea o varietate de efecte benefice asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de cancer și boli de inimă.
  • • Vitexin: Conform studiilor pe animale, vitexina poate avea multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, aportul excesiv poate contribui la mărirea tiroidei.
  • • D-chiro-inozitol: Acesta este un tip unic de carbohidrat solubil care scade glicemia și poate fi benefic în tratamentul diabetului. Hrișca este cea mai bogată sursă de hrană a acestui compus vegetal.

Hrișca este mai bogată în antioxidanți decât multe cereale comune. Compușii săi vegetali includ rutina, quercetina, vitexină și D-chiro-inozitol.

Beneficiile pentru sănătate ale hrișcii

Ca și alte cereale integrale, hrișca are și multe proprietăți benefice.

Control îmbunătățit al zahărului din sânge

De-a lungul timpului, glicemia crescută poate duce la diferite boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2. Prin urmare, reducerea creșterii nivelului de zahăr din sânge după mese este importantă pentru menținerea sănătății. Ca o sursă bună de fibre, hrișca are un IG scăzut spre mediu. Aceasta înseamnă că este sigur pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 să mănânce.

În plus, studiile asociază consumul de hrișcă cu niveluri mai scăzute de zahăr din sânge la diabetici. Acest lucru este susținut de un studiu pe șobolani diabetici, în care concentratul de hrișcă a redus nivelul zahărului din sânge cu 12-19%. Se crede că acest efect se datorează unui compus unic numit D-chiro-inozitol. Studiile arată că acest carbohidrat solubil face celulele mai sensibile la insulină, hormonul care determină celulele să preia zahărul din sânge. În plus, anumite componente ale hrișcii par să prevină sau să întârzie digestia zahărului de masă.

În general, aceste proprietăți fac din hrișcă o alegere sănătoasă pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau pentru cei care doresc să-și îmbunătățească echilibrul zahărului din sânge.

Sănătatea inimii

Hrișca poate promova și sănătatea inimii. Se mândrește cu mai mulți compuși prietenoși cu inima, cum ar fi rutina, magneziu, cupru, fibre și anumite proteine. Dintre cereale și pseudocereale, hrișca este cea mai bogată sursă de rutină, un antioxidant care poate avea multe beneficii.

Rutina poate reduce riscul de boli de inimă prin prevenirea cheagurilor de sânge și prin reducerea inflamației și a tensiunii arteriale.

Hrișca îmbunătățește, de asemenea, profilul grăsimilor din sânge. Un profil prost este un factor de risc binecunoscut pentru boli de inimă.

Un studiu pe 850 de adulți chinezi a corelat consumul de hrișcă cu scăderea tensiunii arteriale și un profil mai bun al lipidelor din sânge, inclusiv niveluri mai scăzute de colesterol LDL (rău) și niveluri mai ridicate de colesterol HDL (bun). Se crede că acest efect este cauzat de un tip de proteină care leagă colesterolul în sistemul digestiv, împiedicându-l să fie absorbit în sânge.

Hrișca poate modera nivelul zahărului din sânge, ceea ce o face o alegere sănătoasă pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. În plus, poate îmbunătăți sănătatea inimii prin îmbunătățirea tensiunii arteriale și a profilului lipidelor din sânge.

Potențiale dezavantaje

Pe lângă faptul că provoacă reacții alergice la unele persoane, hrișca nu are efecte nocive cunoscute atunci când este consumată cu moderație.

Alergia la hrișcă

Alergia la hrișcă este mai probabil să se dezvolte la cei care consumă hrișcă frecvent și în cantități mari.

Din cauza unui fenomen cunoscut sub numele de reactivitate încrucișată alergică, această alergie este mai frecventă la cei care sunt deja alergici la latex sau orez.

Simptomele pot include erupții cutanate, umflături, indigestie și - în cel mai rău caz - șoc alergic sever.

Consumul de hrișcă nu are efecte negative semnificative asupra sănătății. Cu toate acestea, unii oameni pot fi alergici la acesta.

Rezumat

Hrișca este un pseudocereal, adică un tip de cereale ale căror semințe sunt consumate ca cereale, dar nu sunt clasificate ca atare în taxonomia plantelor.

Fără gluten, sursă bună de fibre și bogat în minerale și diverși compuși vegetali, în special rutina.

Ca urmare, consumul de hrișcă are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv un control mai bun al zahărului din sânge și sănătatea inimii.




Produse din hrișcă

Nu există acest produs în magazin
Expresia cautată
Tipul căutării
ȘI (apare fiecare cuvânt)
SAU (să apare oricare cuvânt)
Căutare în categorie
Toate categoriile
Unde să caute
Nume
Cod produs
Scurtă descriere despre produs
Caracteristicile detaliate ale produsului
Alte caracteristici opționale
Parametrii de produs
Preț minim
Lei
Preț maxim
Lei