Eritritol
Eritritol: zahăr fără calorii?
Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.
Îdulcitor cu conținut scăzut de calorii: eritritol. Prea frumos ca sa fie adevarat! Este natural, nu provoacă efecte secundare și are un gust aproape exact ca zahărul - dar fără calorii! Practic, are tot ce este bun despre zahărul obișnuit, fără negative, deși unii oameni pun la îndoială beneficiile acestuia.
Acest articol bazat pe dovezi trece în revistă beneficiile și potențialele efecte secundare ale eritritolului.
Ce este eritritol?
EritritolEritritolul aparține unei clase de compuși numiți alcooli de zahăr. Producătorii de alimente folosesc multe tipuri diferite de alcooli de zahăr. Acestea includ xilitol, sorbitol și maltitol. Cele mai multe dintre ele funcționează ca îndulcitori cu conținut scăzut de calorii în produsele fără zahăr sau cu conținut scăzut de zahăr.
Majoritatea alcoolilor de zahăr se găsesc în cantități mici în natură, în special în fructe și legume. Structura acestor molecule le permite să stimuleze receptorii de gust dulce de pe limbă.
Eritritolul pare a fi foarte diferit de alți alcooli de zahăr.
În primul rând, conține mult mai puține calorii:
- Zahăr de masă: 4 calorii/gram
- Xilitol: 2,4 calorii/gram
- Eritritol: 0,24 calorii/gram
Conține doar 6% din conținutul de calorii al zahărului, dar 70% din experiența de gust dulce!
Este produs prin fermentarea zahărului, melasei sau amidonului în timpul producției pe scară largă.
Eritritol este un alcool de zahăr folosit ca îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, care conține doar aproximativ 6% din caloriile găsite în aceeași cantitate de zahăr
Este eritritolul sigur?
În general, eritritolul pare a fi foarte sigur. Au fost efectuate mai multe studii pe animale cu privire la toxicitatea și efectele asupra metabolismului. În ciuda administrării pe termen lung a unor cantități mari de eritritol, nu au fost observate efecte secundare grave.
Majoritatea alcoolilor de zahăr vin cu un avertisment important: pot provoca probleme digestive. Datorită structurii lor chimice unice, organismul nu le poate digera, așa că trec neschimbate prin cea mai mare parte a sistemului digestiv, cel puțin către intestinul gros. Sunt fermentate de bacteriile rezidente în intestinul gros, care produce gaz ca produs secundar.
În consecință, consumul de cantități mari de alcooli din zahăr poate provoca balonare și probleme digestive. De fapt, ele aparțin unei categorii de fibre cunoscute sub numele de FODMAP (Oligo-, Di-, Mono-zaharide și Polioli fermentabili).
Cu toate acestea, eritritolul este diferit de alți alcooli de zahăr. Cea mai mare parte este absorbită în sânge înainte de a ajunge în intestinul gros. Acesta circulă în sânge o perioadă, până când în final este excretat nemodificat în urină. Aproximativ 90% din eritritol este excretat în acest mod.
Deși eritritolul nu are efecte secundare grave, consumul unor cantități mari din acesta poate provoca indigestie, așa cum se explică în capitolul următor.
Majoritatea eritritolului ingerat este absorbit în sânge și excretat în urină și pare să aibă un profil de siguranță excelent
Efecte secundare ale eritritolului
Aproximativ 90% din eritritol ingerat este absorbit în fluxul sanguin. Restul de 10% ajunge la colon nedigerat.
Spre deosebire de majoritatea alcoolilor de zahăr, pare să reziste fermentației de către bacteriile colonice.
Conform studiilor nutriționale, este foarte bine tolerat până la 1 gram pe kilogram de greutate corporală. Cu toate acestea, un studiu a constatat că 50 de grame de eritritol într-o singură doză a crescut greața și arsurile la stomac.
Pe lângă faptul că, dacă mănânci o cantitate imensă dintr-o dată, este puțin probabil să provoace probleme cu stomacul, dar sensibilitatea la eritritol poate varia de la o persoană la alta.
Aproximativ 10% din eritritol ingerat nu este absorbit în sânge și ajunge în intestinul gros, astfel încât consumul de cantități mari de eritritol poate provoca efecte secundare digestive
Nu crește nivelul zahărului din sânge sau al insulinei
Oamenii nu au enzimele necesare pentru a descompune eritritolul. Eritritolul este absorbit în sânge și apoi excretat nemodificat în urină.
Când oamenii sănătoși suferă de eritrită, nivelul zahărului din sânge sau al insulinei nu se modifică. Nu are niciun efect asupra colesterolului, trigliceridelor sau altor biomarkeri.
Pentru cei care sunt supraponderali, diabetici sau au alte probleme legate de sindromul metabolic, eritritolul pare a fi o alternativă excelentă la zahăr.
Eritritolul nu crește nivelul zahărului din sânge și acest lucru îl face un substitut excelent al zahărului pentru diabetici
Poate reduce riscul de boli de inimă
Studiile pe șobolani diabetici arată că acesta acționează ca un antioxidant, reducând probabil daunele vasculare cauzate de glicemia crescută.
Un alt studiu pe 24 de adulți cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că administrarea a 36 de grame de eritritol în fiecare zi timp de o lună a îmbunătățit funcția vaselor de sânge, reducând potențial riscul de boli de inimă.
Cu toate acestea, eritritolul nu este incontestabil. Un studiu a asociat nivelurile crescute de eritritol din sânge cu creșterea grăsimii la adulții tineri.
Sunt necesare studii suplimentare înainte de a se putea face afirmații cu privire la relevanța pentru sănătate a acestor rezultate.
Eritritolul acționează ca un antioxidant și poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge la persoanele cu diabet de tip 2, aceste beneficii pot reduce riscul de boli de inimă, dar sunt necesare mai multe cercetări
Unul dintre efectele secundare nocive comune ale consumului excesiv de zahăr este sănătatea dentară precară, cariile și cariile dentare. Bacteriile dăunătoare din gură folosesc zahărul pentru energie. În acest proces, sunt eliberați acizi care distrug smalțul dinților. Drept urmare, alcoolii de zahăr cu gust dulce, cum ar fi xilitolul și eritritolul, se dovedesc a fi produse „prietenoase pentru dinți”, deoarece bacteriile orale nu le pot folosi pentru energie. Xilitolul și eritritolul inhibă în mod direct creșterea bacteriilor.
Mai multe studii au examinat efectul eritritolului asupra cariilor dentare, iar rezultatele sunt mixte. Unele studii au arătat o reducere a tartrului și a bacteriilor dăunătoare, în timp ce altele nu au găsit nicio reducere a cariilor. Cu toate acestea, un studiu de trei ani pe 485 de școlari a constatat că eritritolul era mai protector împotriva cariilor decât xilitolul sau sorbitolul. O analiză a ajuns la aceeași concluzie, afirmând că eritritolul a fost mai eficient împotriva plăcii dentare și a cariilor dentare decât xilitolul sau sorbitolul.
Eritritolul poate inhiba creșterea bacteriilor în gură și, spre deosebire de zahăr, nu hrănește bacteriile care cauzează cariile dentare
Rezumat
În rezumat, eritritolul pare a fi un îndulcitor excelent:
- Nu conține aproape deloc calorii
- Are 70% din puterea de îndulcire a zahărului
- Nu crește nivelul zahărului din sânge sau al insulinei
- Studiile pe oameni au arătat foarte puține efecte secundare: pot cauza probleme digestive minore la unele persoane
- Studiile în care animalele au fost hrănite cu cantități mari de acesta pe o perioadă lungă de timp nu arată nici un efect dăunător
Oamenii conștienți de sănătate pot alege să-și îndulcească mâncarea cu stevie sau miere. Cu toate acestea, mierea conține multe calorii și fructoză, iar mulți oameni nu apreciază gustul steviei.
Eritritol pare a fi cea mai bună soluție dintre toate.