Ciuperca cu coama de leu

Ciuperca cu coama de leu

9 beneficii pentru sănătate ale ciupercii cu coamă de leu

Următoarele sunt afirma?ii sus?inute de experimente ?tiin?ifice ?i rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Ciuperca cu coama de leu este o ciupercă mare, albă, umplută, care seamănă cu coama unui leu. Con?ine substan?e bioactive care au multe efecte benefice asupra organismului, în special asupra creierului, inimii ?i sistemului intestinal.

Ciuperca cu coama leului, cunoscută ?i sub numele de Hericium erinaceus, hou tou gu sau yamabushitake, este potrivită atât pentru uz culinar, cât ?i pentru uz medicinal. Este folosit în mod tradi?ional în ?ări asiatice precum China, India, Japonia ?i Coreea.

1. Poate proteja împotriva demen?ei

Capacitatea creierului de a cre?te ?i de a forma noi conexiuni scade de obicei odată cu vârsta, ceea ce poate explica de ce func?ionarea mentală scade la mul?i adul?i în vârstă.

Studiile au arătat că ciuperca coama leului con?ine doi compu?i speciali care pot stimula cre?terea celulelor creierului: hericenone ?i erinacins.

În plus, studiile pe animale au arătat că ciupercile cu coamă de leu pot ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer, o boală degenerativă a creierului care provoacă pierderea progresivă a memoriei.

De fapt, s-a demonstrat că ciuperca cu coamă de leu ?i extractele sale reduc simptomele pierderii memoriei la ?oareci, precum ?i previn deteriorarea celulelor nervoase cauzate de plăcile de beta-amiloid care se acumulează în creier în timpul bolii Alzheimer. .

Un studiu din 2020 la pacien?ii cu boală Alzheimer u?oară a constatat că administrarea zilnică a 1 gram de supliment de ciuperci cu coamă de leu timp de 49 de săptămâni a îmbunătă?it semnificativ scorurile la testele cognitive în compara?ie cu un placebo.

Abilitatea ciupercii cu coamă de leu de a promova cre?terea nervilor ?i de a proteja creierul de leziunile cauzate de Alzheimer poate explica efectele sale benefice asupra sănătă?ii creierului.

Cu toate acestea, este important să re?ine?i că majoritatea cercetărilor au fost făcute pe animale sau în eprubete. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare pe oameni.

Ciuperca cu coama leului con?ine compu?i care stimulează cre?terea celulelor creierului ?i le protejează de daunele cauzate de boala Alzheimer, dar sunt necesare mai multe cercetări la om

2. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor u?oare de depresie ?i anxietate

Până la o treime dintre oamenii care trăiesc în ?ările dezvoltate prezintă simptome de anxietate ?i depresie. În timp ce anxietatea ?i depresia au multe cauze, inflama?ia cronică poate juca un rol semnificativ.

Studiile pe animale au arătat că extractul de ciupercă cu coamă de leu are efecte antiinflamatorii care pot reduce simptomele de anxietate ?i depresie la ?oareci. Alte studii pe animale au arătat că extractul de ciupercă de coamă de leu poate ajuta la regenerarea celulelor creierului ?i la îmbunătă?irea func?iei hipocampului, regiunea creierului care procesează amintirile ?i răspunsurile emo?ionale.

Cercetătorii cred că îmbunătă?irea func?iei hipocampului poate explica reducerea comportamentului anxios ?i depresiv la ?oareci, având în vedere aceste extracte. De?i aceste experimente pe animale sunt promi?ătoare, există foarte pu?ine cercetări care implică oameni.

Un mic studiu din 2010 asupra femeilor aflate la menopauză a descoperit că consumul zilnic de prăjituri cu ciuperci cu coamă de leu, timp de o lună, a redus senza?iile de iritare ?i anxietate.

Studiile sugerează că ciuperca cu coamă de leu poate ajuta la ameliorarea simptomelor u?oare de anxietate ?i depresie, dar sunt necesare mai multe cercetări care să implice oameni pentru a în?elege mai bine legătura

3. Poate accelera recuperarea după leziunile sistemului nervos

Sistemul nervos este format din creier, măduva spinării ?i al?i nervi găsi?i în tot corpul. Împreună, aceste componente trimit ?i transmit semnale care controlează aproape fiecare func?ie a corpului.

Leziunile creierului sau ale măduvei spinării pot provoca o varietate de consecin?e negative asupra sănătă?ii. Ele provoacă adesea paralizie sau pierderea func?iei mentale, iar recuperarea poate dura mult timp.

Cu toate acestea, cercetările au descoperit că extractul de ciupercă de coamă de leu poate ajuta la recuperarea după acest tip de leziune prin stimularea cre?terii ?i reparării celulelor nervoase. De asemenea, poate ajuta la reducerea severită?ii leziunilor cerebrale după un accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, nu au fost efectuate studii pe oameni pentru a determina dacă ciuperca coama leului are acela?i efect terapeutic asupra leziunilor sistemului nervos, a?a cum sugerează studiile pe animale.

Studiile pe ?obolani arată că extractul de ciupercă de coamă de leu poate accelera recuperarea după leziuni ale nervilor, dar cercetările umane lipsesc

4. Poate proteja împotriva ulcerelor sistemului digestiv

Ulcerele se pot dezvolta oriunde în sistemul digestiv, inclusiv în stomac, intestinul sub?ire ?i intestinul gros.

Ulcerele gastrice sunt de obicei cauzate de doi factori principali: H. pylori ?i deteriorarea mucoasei stomacului, care se datorează adesea utilizării pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Extractul de ciupercă cu coamă de leu poate proteja împotriva dezvoltării ulcerului gastric prin inhibarea H. pylori?i protejează mucoasa gastrică de deteriorare.

Mai multe studii mai vechi au arătat că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate preveni H. pyloriîn eprubetă, dar niciun studiu nu a investigat dacă extractul are acela?i efect în stomac.

Un alt studiu pe animale din 2013 a constatat că extractul de ciupercă cu coamă de leu a fost mai eficient în prevenirea ulcerelor gastrice induse de alcool decât antiacidele tradi?ionale - ?i fără efecte secundare negative.

Extractul de ciupercă de coamă de leu poate reduce inflama?ia ?i poate preveni deteriorarea ?esuturilor ?i în alte zone ale intestinului. De fapt, ele pot ajuta la tratarea bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă ?i boala Crohn.

Un studiu din 2016 asupra persoanelor cu colită ulceroasă a constatat că administrarea unui supliment de ciuperci care con?ine 14% extract de ciupercă cu coamă de leu a redus semnificativ simptomele ?i a îmbunătă?it calitatea vie?ii după 3 săptămâni.

Cu toate acestea, atunci când acela?i studiu a fost repetat la pacien?ii cu boala Crohn, beneficiile au fost aproximativ acelea?i ca ?i placebo.

Este important de re?inut că suplimentele pe bază de plante folosite în aceste studii au con?inut mai multe tipuri de ciuperci, a?a că este dificil să tragem concluzii specifice despre efectele ciupercii coamei leului.

În general, cercetările sugerează că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate ajuta la prevenirea ulcerului, dar sunt necesare mai multe cercetări la oameni.

S-a demonstrat că extractul de ciupercă de coamă de leu protejează rozătoarele împotriva ulcerelor gastrice ?i intestinale, dar cercetările umane au fost inconsecvente

5. Poate reduce riscul bolilor de inimă

Principalii factori de risc pentru bolile de inimă sunt: ??obezitatea, nivelurile ridicate de trigliceride, nivelurile ridicate de colesterol oxidat, tendin?a crescută de a forma cheaguri de sânge.

Cercetările arată că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate afecta unii dintre ace?ti factori ?i poate reduce riscul de boli de inimă.

Studiile efectuate pe ?obolani ?i ?oareci au descoperit că extractul de ciuperci cu coamă de leu îmbunătă?e?te metabolismul grăsimilor ?i scade nivelul de trigliceride.

Un studiu din 2010 pe ?obolani hrăni?i cu o dietă bogată în grăsimi ?i cu extract de ciupercă de coamă de leu a arătat niveluri de trigliceride cu 27% mai scăzute ?i cre?tere în greutate cu 42% mai mică după 28 de zile.

Deoarece obezitatea ?i trigliceridele mari sunt ambele factori de risc pentru bolile de inimă, acesta este unul dintre modurile în care ciupercile cu coamă de leu pot contribui la sănătatea inimii.

Testele în eprubetă au arătat, de asemenea, că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate ajuta la prevenirea oxidării colesterolului în sânge.

Moleculele de colesterol oxidat tind să se lipească de pere?ii arterelor, întărindu-le ?i crescând riscul de atac de cord ?i accident vascular cerebral. Reducerea oxidării are un efect benefic asupra sănătă?ii inimii.

În plus, ciuperca cu coamă de leu con?ine un compus numit hericenon B, care poate reduce coagularea sângelui ?i poate reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Ciuperca cu coama leului pare să aibă mai multe efecte benefice asupra inimii ?i vaselor de sânge, dar sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma acest lucru.

Studiile pe animale ?i eprubete sugerează că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate reduce riscul de boli de inimă în mai multe moduri, dar sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma aceste constatări

6. Poate ajuta la tratarea simptomelor diabetului

Diabetul este o boală care apare atunci când capacitatea organismului de a gestiona zahărul din sânge este afectată. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge cre?te continuu.

Nivelurile crescute cronice ale zahărului din sânge provoacă în cele din urmă complica?ii, cum ar fi boli de rinichi, leziuni ale nervilor la nivelul mâinilor ?i picioarelor ?i pierderea vederii.

Ciuperca cu coama leului poate beneficia de tratamentul diabetului zaharat prin îmbunătă?irea gestionării zahărului din sânge ?i reducerea unora dintre aceste efecte secundare.

Mai multe studii pe animale au arătat că ciuperca cu coamă de leu poate scădea semnificativ nivelul zahărului din sânge la ?oarecii normali ?i diabetici, chiar ?i la o doză zilnică de 2,7 miligrame (mg) pe kilogram (6 mg/kg) de greutate corporală.

Unul dintre modalită?ile prin care ciupercile cu coamă de leu scad zahărul din sânge este prin inhibarea activită?ii enzimei alfa-glucozidazei, care descompune carbohidra?ii din intestinul sub?ire.

Când această enzimă este blocată, organismul nu poate digera ?i absorbi carbohidra?ii la fel de eficient, ceea ce duce la scăderea nivelului zahărului din sânge.

Pe lângă scăderea zahărului din sânge, extractul de ciupercă de coamă de leu poate reduce durerile nervoase diabetice la nivelul mâinilor ?i picioarelor.

La ?oarecii cu leziuni ale nervilor diabetici, administrarea zilnică de extract de ciupercă de coamă de leu timp de 6 săptămâni a redus semnificativ durerea, a scăzut glicemia ?i chiar a crescut nivelul de antioxidan?i.

Ciuperca cu coama leului este un poten?ial supliment terapeutic pentru diabet, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina exact cum func?ionează la om.

Ciuperca cu coamă de leu poate ajuta la scăderea zahărului din sânge ?i la reducerea durerii nervoase diabetice la ?oareci, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă ar putea fi o op?iune terapeutică bună la om

7. Poate ajuta la combaterea cancerului

Cancerul apare atunci când ADN-ul este deteriorat, determinând divizarea ?i multiplicarea celulelor fără control.

Unele cercetări sugerează că ciuperca cu coamă de leu are proprietă?i anticancerigene datorită numero?ilor săi compu?i unici.

De fapt, atunci când extractul de ciupercă cu coamă de leu este amestecat cu celule canceroase umane într-o eprubetă, celulele canceroase mor mai repede. Acest lucru a fost demonstrat în mai multe tipuri de celule canceroase, inclusiv în celulele canceroase la ficat, colon, stomac ?i sânge.

Pe lângă uciderea celulelor canceroase, s-a demonstrat că extractul de ciupercă de coamă de leu încetine?te răspândirea cancerului.

Un studiu din 2013 pe ?oareci cu cancer de colon a constatat că administrarea de extract de ciupercă cu coamă de leu a redus răspândirea cancerului la plămâni cu 69%.

Un alt studiu din 2014 a constatat că extractul de ciupercă de coamă de leu a fost mai eficient decât medicamentele tradi?ionale împotriva cancerului în încetinirea cre?terii tumorilor la ?oareci ?i, de asemenea, a avut mai pu?ine efecte secundare.

Cu toate acestea, efectul anticancer al ciupercii cu coama leului nu a fost niciodată testat pe oameni, a?a că sunt necesare mai multe cercetări.

Studiile pe animale ?i eprubete arată că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate ucide celulele canceroase ?i poate încetini răspândirea tumorilor, dar sunt necesare mai multe studii pe oameni

8. Poate reduce inflama?ia ?i stresul oxidativ

Inflama?ia cronică ?i stresul oxidativ sunt considerate a fi cauza principală a multor boli moderne, inclusiv boli de inimă, cancer ?i boli autoimune.

Cercetările arată că ciuperca cu coamă de leu con?ine compu?i puternici antiinflamatori ?i antioxidanti care pot ajuta la reducerea efectelor acestor boli.

Un studiu din 2012 care a examinat capacită?ile antioxidante ale 14 specii diferite de ciuperci a constatat că ciuperca coama leului are a patra cea mai mare activitate antioxidantă ?i a sugerat că este considerată o bună sursă alimentară de antioxidan?i.

Mai multe studii pe animale au arătat că extractul de ciupercă cu coamă de leu a redus markerii de inflama?ie ?i stresul oxidativ la rozătoare ?i poate fi deosebit de util în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, leziunilor hepatice ?i accidentului vascular cerebral.

Ciupercile cu coamă de leu pot ajuta, de asemenea, la reducerea unora dintre riscurile pentru sănătate asociate cu obezitatea, deoarece s-a demonstrat că reduc eliberarea de ?esut gras inflamator.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina beneficiile poten?iale pentru sănătatea umană, dar rezultatele din studiile de laborator ?i pe animale sunt promi?ătoare.

Ciuperca cu coama leului con?ine compu?i puternici antioxidanti ?i antiinflamatori care pot ajuta la reducerea efectelor bolilor cronice

9. Poate întări sistemul imunitar

Un sistem imunitar puternic protejează organismul de bacterii, viru?i ?i al?i agen?i patogeni care cauzează boli.

Pe de altă parte, un sistem imunitar slab înseamnă un risc mai mare de a dezvolta boli infec?ioase în organism.

Studiile pe animale arată că ciuperca cu coamă de leu poate stimula imunitatea prin cre?terea activită?ii sistemului imunitar intestinal, care protejează organismul de agen?ii patogeni care intră în intestin prin gură sau nas.

Aceste efecte se datorează par?ial modificărilor benefice ale bacteriilor intestinale care stimulează sistemul imunitar.

Un studiu din 2012 a constatat chiar că administrarea zilnică a extractului de ciupercă de coamă de leu aproape a dublat de patru ori durata de via?ă a ?oarecilor cărora li s-a administrat o doză letală de bacterii salmonella.

Efectele de stimulare a sistemului imunitar ale ciupercii coamei leului sunt foarte promi?ătoare, dar acest domeniu de cercetare este încă în curs de dezvoltare.

S-a demonstrat că ciuperca cu coamă de leu are efecte de îmbunătă?ire a sistemului imunitar la rozătoare, dar sunt necesare mult mai multe cercetări

Dozaj

Nu există o doză standard pentru ciuperca cu coamă de leu. Cea mai sigură ?i mai benefică cantitate depinde de factori precum vârsta ?i starea generală de sănătate. Poate dori?i să discuta?i cu medicul dumneavoastră despre doza potrivită pentru dumneavoastră.

Unii cercetători recomandă 3-5 grame pe zi pentru a îmbunătă?i cogni?ia.

Într-un studiu din 2020, persoanele cu vârsta de 50 de ani ?i peste cu simptome u?oare ale bolii Alzheimer au avut îmbunătă?iri semnificative ale func?iei cognitive după ce au luat zilnic trei capsule de 350 mg de ciupercă cu coamă de leu timp de 49 de săptămâni.

Conform unui studiu din 2019, administrarea a trei capsule de 400 mg pe zi timp de 8 săptămâni a ajutat la ameliorarea depresiei, anxietă?ii ?i tulburărilor de somn la 77 de persoane supraponderale sau obeze.

Cea mai eficientă doză de ciupercă cu coamă de leu depinde de factori precum vârsta ?i starea generală de sănătate

Utilizare

Ciuperca cu coamă de leu poate fi consumată crudă, gătită, uscată sau înmuiată ca ceai.

Mul?i î?i descriu gustul drept „asemănător cu fructele de mare”, comparându-l adesea cu crabul sau homarul.

Ciupercile pot fi gătite ?i servite în mâncăruri precum risotto, paste sau supă.

Pudra de ciuperci cu coama leului poate fi amestecată în apă fierbinte, ceai, cafea, milkshake-uri sau alte băuturi. Poate fi adăugat ?i în supă, tocană sau sos.

Potrivit unor cercetători, ciupercile proaspete cu coamă de leu au cele mai serioase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, metodele de cultivare pot afecta proprietă?ile medicinale ale ciupercilor.

Ciuperca coama de leu este disponibila sub urmatoarele forme: tablete, capsule, pudra, tincturi

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că în prezent nu există linii directoare care să asigure siguran?a ?i eficacitatea acestor produse.

Ciuperca cu coama leului poate fi consumată crudă, gătită sau uscată. De?i ciupercile proaspete cu coamă de leu pot oferi cele mai multe beneficii pentru sănătate, ele pot fi luate ?i ca supliment sub formă de pulbere, tablete sau capsule

Siguran?ă ?i efecte secundare

Studiile pe oameni nu au investigat efectele secundare ale ciupercii cu coamă de leu sau ale extractului acesteia, dar acestea par a fi foarte sigure.

Nu au fost observate efecte adverse la ?obolani, chiar ?i la doze de 5 grame/kg greutate corporală pe zi timp de 1 lună sau la doze mai mici timp de 3 luni.

Cu toate acestea, cei care sunt alergici sau sensibili la ciuperci ar trebui să evite ciuperca coama leului.

Au fost documentate cazuri de persoane care au dificultă?i de respira?ie sau erup?ii cutanate după contactul cu ciuperca coamei leului, posibil legate de alergii.

Studiile pe animale sugerează că ciuperca cu coamă de leu ?i extractele sale sunt foarte sigure, chiar ?i în doze mari, dar au fost raportate reac?ii alergice la oameni ?i ar trebui evitate de către oricine cu o alergie cunoscută la ciuperci

Întrebări frecvente

Este bună pentru tine ciuperca cu coamă de leu?

Da, este posibil. Ciuperca cu coamă de leu pare să fie sigură de utilizat dacă discuta?i cu medicul dumneavoastră înainte de a o folosi ?i urma?i cu aten?ie instruc?iunile.

Care sunt beneficiile consumului de ciuperci cu coamă de leu?

A?a cum sa discutat în detaliu mai sus, beneficiile consumului de ciuperci cu coamă de leu pot include:

  • posibila îmbunătă?ire a deficien?elor cognitive u?oare
  • sprijin pentru simptomele depresiei ?i anxietă?ii
  • recuperare rapidă după leziuni ale nervilor
  • protec?ie împotriva ulcerelor gastrice
  • sănătatea inimii se poate îmbunătă?i
  • tratamentul simptomelor diabetului zaharat
  • prevenirea cancerului
  • markeri inflamatori inferiori
  • func?ionarea sistemului imunitar s-a îmbunătă?it

Majoritatea studiilor privind beneficiile ciupercii cu coamă de leu au fost făcute pe animale. Sunt necesare mai multe cercetări umane pentru a valida unele dintre aceste constatări.

Ce oferă creierului ciuperca cu coamă de leu?

Ciuperca coama leului con?ine substan?e care pot contribui la cre?terea nervilor. Potrivit unor studii, luarea de ciuperci cu coamă de leu poate îmbunătă?i procesele de gândire ?i memorie. De asemenea, poate proteja împotriva bolii Alzheimer ?i a altor tipuri de demen?ă. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare.

Care sunt efectele negative ale ciupercii coamei leului?

Ciuperca cu coama leului este în general considerată sigură, cu excep?ia cazului în care sunte?i alergic la ciupercă. Nu au fost raportate efecte secundare semnificative în cercetare, dar dacă observa?i orice simptome adverse după ce a?i consumat ciuperci cu coamă de leu, consulta?i imediat un medic.

Este ciuperca coama de leu bună pentru ADHD?

Unii oameni folosesc ciuperca coama leului pentru ADHD, deoarece poate proteja ?i îmbunătă?i func?ia creierului. Cu toate acestea, nu există dovezi ?tiin?ifice care să sus?ină această utilizare.

Este interzisă ciuperca cu coama leului?

Achizi?ionarea ?i utilizarea ciupercilor cu coamă de leu este legală. Cu toate acestea, din cauza rarită?ii sale, este o specie protejată în unele ?ări, astfel încât colectarea sa este ilegală. Verifica?i reglementările locale dacă dori?i să culege?i ciuperci cu coamă de leu ?i asigura?i-vă întotdeauna că ob?ine?i ciuperci cu coamă de leu dintr-o sursă de renume ?i durabilă.

Rezumat

Ciuperca cu coamă de leu ?i extractul acesteia pot oferi diverse beneficii pentru sănătate.

Studiile pe animale au sugerat că ciuperca cu coama leului poate proteja împotriva demen?ei, poate reduce simptomele u?oare de anxietate ?i depresie ?i poate ajuta la repararea leziunilor nervoase.

S-a demonstrat, de asemenea, că are proprietă?i antiinflamatorii, antioxidante ?i de stimulare a sistemului imunitar ?i poate reduce riscul de boli de inimă, cancer, ulcere ?i diabet la animale.

De?i cercetările actuale sunt promi?ătoare, sunt necesare mai multe studii umane pentru a dezvolta aplica?ii practice de sănătate pentru ciuperca coama de leu.




Produse cu ciuperci cu coama leului

Nu există acest produs în magazin
Expresia cautată
Tipul căutării
ȘI (apare fiecare cuvânt)
SAU (să apare oricare cuvânt)
Căutare în categorie
Toate categoriile
Unde să caute
Nume
Cod produs
Scurtă descriere despre produs
Caracteristicile detaliate ale produsului
Alte caracteristici opționale
Parametrii de produs
Preț minim
Lei
Preț maxim
Lei