Ciuperca cu coama de leu
9 beneficii pentru sănătate ale ciupercii cu coamă de leu
Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.
Ciuperca cu coama de leu este o ciupercă mare, albă, umplută, care seamănă cu coama unui leu. Conține substanțe bioactive care au multe efecte benefice asupra organismului, în special asupra creierului, inimii și sistemului intestinal.
Ciuperca cu coama leului, cunoscută și sub numele de Hericium erinaceus, hou tou gu sau yamabushitake, este potrivită atât pentru uz culinar, cât și pentru uz medicinal. Este folosit în mod tradițional în țări asiatice precum China, India, Japonia și Coreea.
1. Poate proteja împotriva demenței
Capacitatea creierului de a crește și de a forma noi conexiuni scade de obicei odată cu vârsta, ceea ce poate explica de ce funcționarea mentală scade la mulți adulți în vârstă.
Studiile au arătat că ciuperca coama leului conține doi compuși speciali care pot stimula creșterea celulelor creierului: hericenone și erinacins.
În plus, studiile pe animale au arătat că ciupercile cu coamă de leu pot ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer, o boală degenerativă a creierului care provoacă pierderea progresivă a memoriei.
De fapt, s-a demonstrat că ciuperca cu coamă de leu și extractele sale reduc simptomele pierderii memoriei la șoareci, precum și previn deteriorarea celulelor nervoase cauzate de plăcile de beta-amiloid care se acumulează în creier în timpul bolii Alzheimer. .
Un studiu din 2020 la pacienții cu boală Alzheimer ușoară a constatat că administrarea zilnică a 1 gram de supliment de ciuperci cu coamă de leu timp de 49 de săptămâni a îmbunătățit semnificativ scorurile la testele cognitive în comparație cu un placebo.
Abilitatea ciupercii cu coamă de leu de a promova creșterea nervilor și de a proteja creierul de leziunile cauzate de Alzheimer poate explica efectele sale benefice asupra sănătății creierului.
Cu toate acestea, este important să rețineți că majoritatea cercetărilor au fost făcute pe animale sau în eprubete. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare pe oameni.
Ciuperca cu coama leului conține compuși care stimulează creșterea celulelor creierului și le protejează de daunele cauzate de boala Alzheimer, dar sunt necesare mai multe cercetări la om
2. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor ușoare de depresie și anxietate
Până la o treime dintre oamenii care trăiesc în țările dezvoltate prezintă simptome de anxietate și depresie. În timp ce anxietatea și depresia au multe cauze, inflamația cronică poate juca un rol semnificativ.
Studiile pe animale au arătat că extractul de ciupercă cu coamă de leu are efecte antiinflamatorii care pot reduce simptomele de anxietate și depresie la șoareci. Alte studii pe animale au arătat că extractul de ciupercă de coamă de leu poate ajuta la regenerarea celulelor creierului și la îmbunătățirea funcției hipocampusului, regiunea creierului care procesează amintirile și răspunsurile emoționale.
Cercetătorii cred că îmbunătățirea funcției hipocampului poate explica reducerea comportamentului anxios și depresiv la șoareci, având în vedere aceste extracte. Deși aceste experimente pe animale sunt promițătoare, există foarte puține cercetări care implică oameni.
Un mic studiu din 2010 asupra femeilor aflate la menopauză a constatat că consumul zilnic de prăjituri cu ciuperci cu coamă de leu, timp de o lună, a redus senzațiile de iritare și anxietate.
Studiile sugerează că ciuperca cu coamă de leu poate ajuta la ameliorarea simptomelor ușoare de anxietate și depresie, dar sunt necesare mai multe cercetări care să implice oameni pentru a înțelege mai bine legătura
3. Poate accelera recuperarea după leziunile sistemului nervos
Sistemul nervos este format din creier, măduva spinării și alți nervi găsiți în tot corpul. Împreună, aceste componente trimit și transmit semnale care controlează aproape fiecare funcție a corpului.
Leziunile creierului sau ale măduvei spinării pot provoca o varietate de consecințe negative asupra sănătății. Ele provoacă adesea paralizie sau pierderea funcției mentale, iar recuperarea poate dura mult timp.
Cu toate acestea, cercetările au descoperit că extractul de ciupercă de coamă de leu poate ajuta la recuperarea după acest tip de leziune prin stimularea creșterii și reparării celulelor nervoase. De asemenea, poate ajuta la reducerea severității leziunilor cerebrale după un accident vascular cerebral.
Cu toate acestea, nu au fost efectuate studii pe oameni pentru a determina dacă ciuperca coama leului are același efect terapeutic asupra leziunilor sistemului nervos, așa cum sugerează studiile pe animale.
Studiile pe șobolani arată că extractul de ciupercă de coamă de leu poate accelera recuperarea după leziuni ale nervilor, dar cercetările umane lipsesc
4. Poate proteja împotriva ulcerelor sistemului digestiv
Ulcerele se pot dezvolta oriunde în sistemul digestiv, inclusiv stomacul, intestinul subțire și intestinul gros.
Ulcerele gastrice sunt de obicei cauzate de doi factori principali: H. pylori și deteriorarea mucoasei stomacului, care se datorează adesea utilizării pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Extractul de ciupercă cu coamă de leu poate proteja împotriva dezvoltării ulcerului gastric prin inhibarea H. pyloriși protejează mucoasa gastrică de deteriorare.
Câteva studii mai vechi au arătat că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate preveni H. pyloriîn eprubetă, dar niciun studiu nu a investigat dacă extractul are același efect în stomac.
Un alt studiu pe animale din 2013 a constatat că extractul de ciupercă de coamă de leu a fost mai eficient în prevenirea ulcerelor gastrice induse de alcool decât antiacidele tradiționale - și fără efecte secundare negative.
Extractul de ciupercă de coamă de leu poate reduce inflamația și poate preveni deteriorarea țesuturilor în alte zone ale intestinului. De fapt, ele pot ajuta la tratarea bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn.
Un studiu din 2016 asupra persoanelor cu colită ulceroasă a constatat că administrarea unui supliment de ciuperci care conține 14% extract de ciupercă cu coamă de leu a redus semnificativ simptomele și a îmbunătățit calitatea vieții după 3 săptămâni.
Cu toate acestea, atunci când același studiu a fost repetat la pacienții cu boala Crohn, beneficiile au fost aproximativ aceleași ca și placebo.
Este important de reținut că suplimentele pe bază de plante folosite în aceste studii au conținut mai multe tipuri de ciuperci, așa că este dificil să tragem concluzii specifice despre efectele ciupercii coamei leului.
În general, cercetările sugerează că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate ajuta la prevenirea ulcerului, dar sunt necesare mai multe cercetări la oameni.
S-a demonstrat că extractul de ciupercă de coamă de leu protejează rozătoarele împotriva ulcerelor gastrice și intestinale, dar cercetările umane au fost inconsecvente
5. Poate reduce riscul bolilor de inimă
Principalii factori de risc pentru bolile de inimă sunt: obezitatea, nivelurile ridicate de trigliceride, nivelurile ridicate de colesterol oxidat, tendința crescută de a forma cheaguri de sânge.
Cercetările arată că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate afecta unii dintre acești factori și poate reduce riscul de boli de inimă.
Studiile efectuate pe șobolani și șoareci au descoperit că extractul de ciuperci cu coamă de leu îmbunătățește metabolismul grăsimilor și scade nivelul de trigliceride.
Un studiu din 2010 pe șobolani hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și cu extract de ciupercă de coamă de leu a arătat niveluri de trigliceride cu 27% mai scăzute și creștere în greutate cu 42% mai mică după 28 de zile.
Deoarece obezitatea și trigliceridele mari sunt ambele factori de risc pentru bolile de inimă, acesta este unul dintre modurile în care ciupercile cu coamă de leu pot contribui la sănătatea inimii.
Testele în eprubetă au arătat, de asemenea, că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate ajuta la prevenirea oxidării colesterolului în sânge.
Moleculele de colesterol oxidat tind să se lipească de pereții arterelor, întărindu-le și crescând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Reducerea oxidării are un efect benefic asupra sănătății inimii.
În plus, ciuperca cu coamă de leu conține un compus numit hericenon B, care poate reduce coagularea sângelui și poate reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Ciuperca cu coama leului pare să aibă mai multe efecte benefice asupra inimii și vaselor de sânge, dar sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma acest lucru.
Studiile pe animale și eprubete sugerează că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate reduce riscul de boli de inimă în mai multe moduri, dar sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma aceste constatări
6. Poate ajuta la tratarea simptomelor diabetului
Diabetul este o boală care apare atunci când capacitatea organismului de a gestiona zahărul din sânge este afectată. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge crește continuu.
Nivelurile crescute cronice ale zahărului din sânge provoacă în cele din urmă complicații, cum ar fi boli de rinichi, leziuni ale nervilor la nivelul mâinilor și picioarelor și pierderea vederii.
Ciuperca cu coama leului poate fi benefică în tratamentul diabetului zaharat prin îmbunătățirea gestionării zahărului din sânge și prin reducerea unora dintre aceste efecte secundare.
Mai multe studii pe animale au arătat că ciuperca cu coamă de leu poate scădea semnificativ nivelul zahărului din sânge la șoarecii normali și diabetici, chiar și la o doză zilnică de 2,7 miligrame (mg) pe kilogram (6 mg/kg) de greutate corporală. p>
Unul dintre modalitățile prin care ciupercile cu coamă de leu scad zahărul din sânge este prin inhibarea activității enzimei alfa-glucozidazei, care descompune carbohidrații din intestinul subțire.
Când această enzimă este blocată, organismul nu poate digera și absorbi carbohidrații la fel de eficient, ceea ce duce la scăderea nivelului zahărului din sânge.
Pe lângă scăderea zahărului din sânge, extractul de ciupercă de coamă de leu poate reduce durerile nervoase diabetice la nivelul mâinilor și picioarelor.
La șoarecii cu leziuni ale nervilor diabetici, administrarea zilnică de extract de ciupercă de coamă de leu timp de 6 săptămâni a redus semnificativ durerea, a scăzut glicemia și chiar a crescut nivelul de antioxidanți.
Ciuperca cu coama leului este un potențial supliment terapeutic pentru diabet, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina exact cum funcționează la om.
Ciuperca cu coamă de leu poate ajuta la scăderea zahărului din sânge și la reducerea durerii nervoase diabetice la șoareci, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă ar putea fi o opțiune terapeutică bună la om
7. Poate ajuta la combaterea cancerului
Cancerul apare atunci când ADN-ul este deteriorat, determinând divizarea și multiplicarea celulelor fără control.
Unele cercetări sugerează că ciuperca cu coamă de leu are proprietăți anticancerigene datorită numeroșilor săi compuși unici.
De fapt, atunci când extractul de ciupercă de coamă de leu este amestecat cu celule canceroase umane într-o eprubetă, celulele canceroase mor mai repede. Acest lucru a fost demonstrat în mai multe tipuri de celule canceroase, inclusiv în celulele canceroase la ficat, colon, stomac și sânge.
Pe lângă uciderea celulelor canceroase, s-a demonstrat că extractul de ciupercă de coamă de leu încetinește răspândirea cancerului.
Un studiu din 2013 pe șoareci cu cancer de colon a constatat că administrarea de extract de ciupercă cu coamă de leu a redus răspândirea cancerului la plămâni cu 69%.
Un alt studiu din 2014 a constatat că extractul de ciupercă de coamă de leu a fost mai eficient decât medicamentele tradiționale împotriva cancerului în încetinirea creșterii tumorilor la șoareci și, de asemenea, a avut mai puține efecte secundare.
Cu toate acestea, efectele anticancer ale ciupercii cu coama leului nu au fost niciodată testate pe oameni, așa că sunt necesare cercetări suplimentare.
Studiile pe animale și eprubete arată că extractul de ciupercă cu coamă de leu poate ucide celulele canceroase și poate încetini răspândirea tumorilor, dar sunt necesare mai multe studii pe oameni
8. Poate reduce inflamația și stresul oxidativ
Inflamația cronică și stresul oxidativ sunt considerate a fi cauza principală a multor boli moderne, inclusiv boli de inimă, cancer și boli autoimune.
Cercetările arată că ciuperca cu coamă de leu conține compuși puternici antiinflamatori și antioxidanti care pot ajuta la reducerea efectelor acestor boli.
Un studiu din 2012 care a examinat capacitățile antioxidante a 14 specii diferite de ciuperci a constatat că ciuperca coama leului are a patra cea mai mare activitate antioxidantă și a sugerat că este considerată o bună sursă alimentară de antioxidanți.
Mai multe studii pe animale au arătat că extractul de ciupercă cu coamă de leu a redus markerii de inflamație și stresul oxidativ la rozătoare și poate fi deosebit de util în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, leziunilor hepatice și accidentului vascular cerebral.
Ciupercile cu coamă de leu pot ajuta, de asemenea, la reducerea unora dintre riscurile pentru sănătate asociate cu obezitatea, deoarece s-a demonstrat că reduc eliberarea de țesut gras inflamator.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina beneficiile potențiale pentru sănătatea umană, dar rezultatele din studiile de laborator și pe animale sunt promițătoare.
Ciuperca cu coama leului conține compuși puternici antioxidanti și antiinflamatori care pot ajuta la reducerea efectelor bolilor cronice
9. Poate întări sistemul imunitar
Un sistem imunitar puternic protejează organismul de bacterii, viruși și alți agenți patogeni care cauzează boli.
Pe de altă parte, un sistem imunitar slab înseamnă un risc mai mare de a dezvolta boli infecțioase în organism.
Studiile pe animale arată că ciuperca cu coamă de leu poate stimula imunitatea prin creșterea activității sistemului imunitar intestinal, care protejează organismul de agenții patogeni care intră în intestin prin gură sau nas.
Aceste efecte sunt parțial atribuite modificărilor benefice ale bacteriilor intestinale care stimulează sistemul imunitar.
Un studiu din 2012 a constatat chiar că administrarea zilnică a extractului de ciupercă de coamă de leu aproape a dublat de patru ori durata de viață a șoarecilor cărora li s-a administrat o doză letală de bacterii salmonella.
Efectele de stimulare a sistemului imunitar ale ciupercii coamei leului sunt foarte promițătoare, dar acest domeniu de cercetare este încă în curs de dezvoltare.
S-a demonstrat că ciuperca cu coamă de leu are efecte de îmbunătățire a sistemului imunitar la rozătoare, dar sunt necesare mult mai multe cercetări
Dozaj
Nu există o doză standard pentru ciuperca cu coamă de leu. Cea mai sigură și mai benefică cantitate depinde de factori precum vârsta și starea generală de sănătate. Poate doriți să discutați cu medicul dumneavoastră despre doza potrivită pentru dumneavoastră.
Unii cercetători recomandă 3-5 grame pe zi pentru a îmbunătăți cogniția.
Într-un studiu din 2020, persoanele în vârstă de 50 de ani și peste cu simptome ușoare ale bolii Alzheimer au arătat o îmbunătățire semnificativă a funcției cognitive după ce au luat zilnic trei capsule de 350 mg de ciupercă cu coamă de leu timp de 49 de săptămâni.
Conform unui studiu din 2019, administrarea a trei capsule de 400 mg pe zi timp de 8 săptămâni a ajutat la ameliorarea depresiei, anxietății și tulburărilor de somn la 77 de persoane supraponderale sau obeze.
Cea mai eficientă doză de ciupercă cu coamă de leu depinde de factori precum vârsta și starea generală de sănătate
Utilizare
Ciuperca cu coama leului poate fi consumată crudă, gătită, uscată sau înmuiată ca ceai.
Mulți își descriu gustul drept „asemănător cu fructele de mare”, comparându-l adesea cu crabul sau homarul.
Ciupercile pot fi gătite și servite în mâncăruri precum risotto, paste sau supă.
Pudra de ciuperci cu coama leului poate fi amestecată în apă fierbinte, ceai, cafea, milkshake-uri sau alte băuturi. Poate fi adăugat și în supă, tocană sau sos.
Potrivit unor cercetători, ciupercile proaspete cu coamă de leu au cele mai serioase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, metodele de cultivare pot afecta proprietățile medicinale ale ciupercilor.
Ciuperca coama de leu este disponibila sub urmatoarele forme: tablete, capsule, pudra, tincturi
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că în prezent nu există linii directoare care să asigure siguranța și eficacitatea acestor produse.
Ciuperca cu coama leului poate fi consumată crudă, gătită sau uscată. Deși ciupercile proaspete cu coamă de leu pot oferi cele mai multe beneficii pentru sănătate, ele pot fi luate și ca supliment sub formă de pulbere, tablete sau capsule
Siguranță și efecte secundare
Studiile pe oameni nu au investigat efectele secundare ale ciupercii cu coamă de leu sau ale extractului acesteia, dar acestea par a fi foarte sigure.
Nu au fost observate efecte adverse la șobolani, chiar și la doze de 5 grame/kg greutate corporală pe zi timp de 1 lună sau la doze mai mici timp de 3 luni.
Cu toate acestea, cei care sunt alergici sau sensibili la ciuperci ar trebui să evite ciuperca coama leului.
Au fost documentate cazuri de persoane care au dificultăți de respirație sau erupții cutanate după contactul cu ciuperca coamei leului, posibil legate de alergii.
Studiile pe animale sugerează că ciuperca cu coamă de leu și extractele sale sunt foarte sigure, chiar și la doze mari, dar au fost raportate reacții alergice la oameni și ar trebui evitate de către oricine cu o alergie cunoscută la ciuperci
Întrebări frecvente
Este bună pentru tine ciuperca cu coamă de leu?
Da, este posibil. Ciuperca cu coamă de leu pare să fie sigură de utilizat dacă discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a o folosi și urmați cu atenție instrucțiunile.
Care sunt beneficiile consumului de ciuperci cu coamă de leu?
Așa cum sa discutat în detaliu mai sus, beneficiile consumului de ciuperci cu coamă de leu pot include:
- posibila îmbunătățire a deficiențelor cognitive ușoare
- sprijin pentru simptomele depresiei și anxietății
- recuperare rapidă după leziuni ale nervilor
- protecție împotriva ulcerelor gastrice
- sănătatea inimii se poate îmbunătăți
- tratamentul simptomelor diabetului zaharat
- prevenirea cancerului
- markeri inflamatori inferiori
- funcționarea sistemului imunitar s-a îmbunătățit
Majoritatea studiilor privind beneficiile ciupercii cu coamă de leu au fost făcute pe animale. Sunt necesare mai multe cercetări umane pentru a valida unele dintre aceste constatări.
Ce oferă creierului ciuperca cu coamă de leu?
Ciuperca coama leului conține substanțe care pot contribui la creșterea nervilor. Potrivit unor studii, luarea de ciuperci cu coamă de leu poate îmbunătăți procesele de gândire și memorie. De asemenea, poate proteja împotriva bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare.
Care sunt efectele negative ale ciupercii coamei leului?
Ciuperca cu coama leului este în general considerată sigură, cu excepția cazului în care sunteți alergic la ciupercă. Nu au fost raportate efecte secundare semnificative în cercetare, dar dacă observați orice simptome adverse după ce ați consumat ciuperci cu coamă de leu, consultați imediat un medic.
Este ciuperca coama de leu bună pentru ADHD?
Unii oameni folosesc ciuperca coama leului pentru ADHD, deoarece poate proteja și îmbunătăți funcția creierului. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină această utilizare.
Este interzisă ciuperca cu coamă de leu?
Achiziționarea și utilizarea ciupercilor cu coamă de leu este legală. Cu toate acestea, din cauza rarității sale, este o specie protejată în unele țări, astfel încât colectarea sa este ilegală. Verificați reglementările locale dacă doriți să culegeți ciuperci cu coamă de leu și asigurați-vă întotdeauna că obțineți ciuperci cu coamă de leu dintr-o sursă de renume și durabilă.
Rezumat
Ciuperca cu coamă de leu și extractul acesteia pot oferi diverse beneficii pentru sănătate.
Studiile pe animale au sugerat că ciuperca cu coama leului poate proteja împotriva demenței, poate reduce simptomele ușoare de anxietate și depresie și poate ajuta la repararea leziunilor nervoase.
De asemenea, s-a demonstrat că are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și de stimulare a sistemului imunitar și poate reduce riscul de boli de inimă, cancer, ulcere și diabet la animale.
Deși cercetările actuale sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii umane pentru a dezvolta aplicații practice de sănătate pentru ciuperca coama de leu.