Chimen

Chimion

9 beneficii puternice pentru sănătate ale chimenului

Următoarele sunt afirma?ii sus?inute de experimente ?tiin?ifice ?i rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Chimenul este un condiment ob?inut din semin?ele plantei Cuminum cyminum. Chimenul este folosit într-o mare varietate de feluri de mâncare, în special cele din regiunile mediteraneene ?i din sud-vestul Asiei. Aroma distinctivă a chimenului este folosită în ardei iute, tamales ?i diferite curry indian. Gustul este pământesc, de nucă, picant ?i iute.

În plus, chimenul a fost folosit de mult în medicina tradi?ională. Studiile moderne au confirmat că chimenul este cunoscut în mod tradi?ional pentru unele dintre beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv capacitatea sa de a ajuta digestia ?i de a reduce contaminarea alimentelor. Cercetările au relevat, de asemenea, câteva noi beneficii, cum ar fi promovarea pierderii în greutate ?i îmbunătă?irea nivelului de zahăr din sânge ?i colesterol.

1. Poate sprijini digestia

Chimion Chimen

Chimenul este folosit în mod tradi?ional cel mai des pentru a trata indigestia.

De fapt, cercetările moderne au confirmat că chimenul poate ajuta la stimularea digestiei normale. De exemplu, poate cre?te activitatea enzimelor digestive, care pot accelera digestia.

Chimenul cre?te, de asemenea, eliberarea bilei din ficat. Bila ajută la digerarea grăsimilor ?i a anumitor substan?e nutritive din intestin.

Într-un studiu, 57 de pacien?i cu sindrom de colon iritabil (IBS) au raportat o îmbunătă?ire a simptomelor după două săptămâni de consum de extract de chimen.

Chimenul poate promova digestia prin cre?terea activită?ii proteinelor digestive ?i poate reduce, de asemenea, simptomele sindromului de colon iritabil

2. Sursă bogată de fier

Semin?ele de chimen sunt în mod natural bogate în fier. O linguri?ă de chimen măcinat con?ine 1,4 mg de fier, ceea ce reprezintă 17,5% din doza zilnică recomandată pentru adul?i.

Deficitul de fier este una dintre cele mai frecvente deficien?e de nutrien?i, afectând până la 20% din popula?ia lumii ?i 1% în cele mai bogate ?ări. Copiii au nevoie în special de fier pentru a sus?ine cre?terea, iar femeile tinere au nevoie de fier pentru a înlocui sângele pierdut în timpul menstrua?iei.

Pu?ine alimente sunt la fel de bogate în fier ca chimenul. Acest lucru îl face o sursă bună de fier, chiar dacă este folosit doar în cantită?i mici pentru condiment.

Mul?i oameni din întreaga lume nu primesc suficient fier. Chimenul este foarte bogat în fier, o linguri?ă asigură aproape 20% din necesarul zilnic de fier

3. Con?ine compu?i vegetali benefici

Chimenul con?ine mul?i compu?i vegetali cu poten?iale beneficii pentru sănătate, inclusiv terpene, fenoli, flavonoide ?i alcaloizi.

Mul?i dintre ace?tia ac?ionează ca antioxidan?i, care sunt substan?e chimice care reduc daunele cauzate de radicalii liberi din organism. Radicalii liberi sunt în esen?ă electroni singuri. Electronilor le place să fie împereche?i, iar atunci când sunt separa?i, devin instabili. Ace?ti electroni singuri sau „liberi” atrag alte perechi de electroni de la alte substan?e chimice din organism. Acest proces se nume?te „oxidare”.

Oxidarea acizilor gra?i din artere duce la înfundarea arterelor ?i la boli de inimă. Oxidarea duce, de asemenea, la inflama?ie în diabet. Oxidarea ADN-ului poate contribui la dezvoltarea cancerului.

Antioxidan?ii precum cei din chimen donează un electron unui radical liber singur, făcându-l mai stabil. Antioxidan?ii chimenului explică probabil unele dintre beneficiile sale pentru sănătate.

Radicarii liberi sunt electroni singuri care provoacă inflama?ie ?i dăunează ADN-ului. Chimenul con?ine antioxidan?i care stabilizează radicalii liberi

4. Poate ajuta cu diabetul

Unele componente ale chimenului s-au dovedit promi?ătoare în tratamentul diabetului. Un studiu clinic a arătat că un supliment concentrat de chimen a îmbunătă?it indicatorii timpurii ai diabetului la persoanele supraponderale, comparativ cu un placebo. Chimenul con?ine, de asemenea, compu?i care contracarează unele dintre efectele pe termen lung ale diabetului.

Unul dintre motivele pentru care diabetul dăunează celulelor organismului este produsul final de glica?ie avansată, AGE. AGE sunt produse spontan în fluxul sanguin atunci când nivelul zahărului din sânge este ridicat pentru o lungă perioadă de timp. AGE-urile se formează atunci când zaharurile se ata?ează de proteine ???i interferează cu func?ia lor normală. În cazul diabetului, AGE este probabil responsabilă de afectarea ochilor, rinichilor, nervilor ?i vaselor mici de sânge.

Chimenul con?ine mai multe componente care reduc AGE, cel pu?in în studiile pe eprubetă.

În timp ce aceste studii au testat efectele suplimentelor concentrate de chimen, utilizarea regulată a chimenului ca condiment poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet. Nu este încă clar care este responsabil pentru aceste efecte sau cât de mult chimen este necesar pentru a ob?ine beneficiile.

Suplimentele de chimen pot ajuta la îmbunătă?irea controlului zahărului din sânge, de?i nu este clar ce cauzează acest efect sau cât de necesar este acesta

5. Poate îmbunătă?i nivelul colesterolului din sânge

În timpul testelor clinice, chimenul a îmbunătă?it ?i nivelul colesterolului din sânge.

Într-un studiu, 75 mg de chimion de două ori pe zi timp de opt săptămâni au redus nivelurile nesănătoase ale trigliceridelor din sânge. Într-un alt studiu, nivelurile de colesterol LDL oxidat „rău” au scăzut cu aproape 10% la pacien?ii care au luat extract de chimen timp de o lună ?i jumătate. Un studiu pe 88 de femei a analizat dacă chimenul a afectat nivelul de colesterol HDL „bun”. Cei care au consumat 3 grame de chimen cu iaurt de două ori pe zi timp de trei luni au avut niveluri mai mari de HDL decât cei care au consumat iaurt fără chimen.

Nu se ?tie dacă chimenul alimentar are acela?i efect benefic asupra colesterolului din sânge ca ?i suplimentele utilizate în aceste studii.

De asemenea, nu toate studiile sunt de acord cu acest efect. Un studiu nu a găsit nicio modificare a nivelului de colesterol din sânge la participan?ii care au luat un supliment de chimen.

S-a demonstrat că suplimentele de chimen îmbunătă?esc nivelul colesterolului din sânge în mai multe studii, dar nu este clar dacă utilizarea chimenului ca aromă în cantită?i mici are acelea?i beneficii

6. Poate promova pierderea în greutate ?i reducerea grăsimilor

S-a demonstrat că suplimentele concentrate de chimen favorizează pierderea în greutate, conform unor studii clinice.

Un studiu pe 88 de femei supraponderale a constatat că iaurtul care con?ine 3 grame de chimen a promovat pierderea în greutate în compara?ie cu cele care au consumat iaurt fără chimen. Un alt studiu a arătat că participan?ii care au luat zilnic 75 mg de suplimente de chimen au pierdut cu 1,4 kg mai mult decât cei care au luat un placebo. Într-un al treilea studiu clinic, efectele unui supliment concentrat de chimen au fost investigate pe 78 de bărba?i ?i femei adul?i. Cei care au luat suplimentul au slăbit cu 1 kg mai mult în opt săptămâni decât cei care nu au luat-o.

Cu toate acestea, nu toate studiile sunt de acord. Într-un studiu mai mic care a utilizat o doză zilnică de 25 mg, nu a fost observată nicio modificare a greută?ii corporale în compara?ie cu placebo.

S-a demonstrat că suplimentele concentrate de chimen promovează pierderea în greutate în mai multe studii, cu toate acestea, nu toate studiile au demonstrat acest beneficiu ?i pot fi necesare doze mai mari pentru pierderea în greutate

7. Poate preveni bolile de origine alimentară

Unul dintre rolurile tradi?ionale ale chimenului în condimente a fost siguran?a alimentară.

Mai multe condimente, inclusiv chimenul, au proprietă?i antimicrobiene care pot reduce riscul de boli de origine alimentară.

Multe componente ale chimenului reduc cre?terea bacteriilor din alimente ?i a anumitor ciuperci infec?ioase. În timpul digestiei, chimenul eliberează o componentă numită megalomicină, care are proprietă?i antibiotice.

În plus, un studiu în eprubetă a arătat că chimenul reduce rezisten?a la medicamente a anumitor bacterii.

Utilizarea tradi?ională a chimenului ca condiment poate limita cre?terea bacteriilor ?i ciupercilor infec?ioase, ceea ce poate reduce bolile transmise prin alimente

8. Poate ajuta împotriva dependen?ei de droguri

Dependen?a de droguri este o preocupare tot mai mare la nivel interna?ional. Drogurile opioide creează dependen?ă prin deturnarea sim?ului normal al dorin?ei ?i recompensei creierului. Acest lucru duce la o utilizare continuă sau sporită.

Studiile la ?oareci au arătat că compu?ii din chimen reduc comportamentul care provoacă dependen?ă ?i simptomele de sevraj. Cu toate acestea, sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a determina dacă acest efect ar fi util la oameni.

Pa?ii următori includ găsirea ingredientului specific care a provocat acest efect ?i testarea dacă func?ionează la oameni.

Extractele de chimen reduc semnele de dependen?ă de droguri la ?oareci, dar nu se ?tie încă dacă vor avea un efect similar la om

9. Poate combate inflama?ia

Testele în eprubetă au arătat că extractele de chimen inhibă inflama?ia.

Există mai multe componente ale chimenului care au efect antiinflamator, dar cercetătorii nu ?tiu încă care sunt cele mai importante. S-a demonstrat că compu?ii vegetali găsi?i în multe condimente reduc nivelul unui marker inflamator cheie, NF-kappaB.

În prezent, nu există suficiente informa?ii pentru a ?ti dacă chimenul din dietă sau suplimentele cu chimen sunt utile în tratarea bolilor inflamatorii.

Chimenul con?ine mai mul?i compu?i vegetali care reduc inflama?ia în studiile pe eprubetă, dar nu este clar dacă poate fi utilizat pentru a trata bolile inflamatorii la om

Luând chimen

Te po?i bucura de unele dintre efectele benefice ale chimenului chiar ?i în cantită?i mici, condimentând alimentele. Aceste cantită?i oferă antioxidan?i, fier ?i beneficii poten?iale pentru controlul zahărului din sânge.

Alte beneficii experimentale, cum ar fi scăderea în greutate ?i îmbunătă?irea nivelului de colesterol din sânge, pot necesita doze mai mari, eventual sub forma unui supliment alimentar.

Mai multe studii au testat suplimente alimentare care con?in până la 1 gram (aproximativ 1 linguri?ă) de chimen fără ca participan?ii să raporteze probleme. Cu toate acestea, au fost raportate ?i reac?ii alergice grave la chimen, dar acestea sunt foarte rare.

Totu?i, ar trebui să fii atent dacă iei un supliment alimentar care con?ine mult mai mult chimen decât po?i mânca cu alimente.

Ca ?i în cazul oricărui ingredient, este posibil ca organismul dumneavoastră să nu fie echipat pentru a procesa doze care în mod normal nu ar fi incluse în dieta dumneavoastră.

Dacă decide?i să încerca?i suplimente, spune?i medicului dumneavoastră ce lua?i ?i folosi?i suplimente pentru a suplimenta, nu a înlocui, tratamentul medical.

Chimenul are multe beneficii atunci când este folosit ca condiment în cantită?i mici. Alte beneficii sunt disponibile numai în doze suplimentare

Rezumat

Chimenul are multe beneficii pentru sănătate bazate pe dovezi. Unele dintre ele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, în timp ce altele sunt descoperite abia acum.

Folosirea chimenului ca condiment cre?te aportul de antioxidan?i, stimulează digestia, furnizează fier, poate îmbunătă?i controlul zahărului din sânge ?i poate proteja împotriva bolilor transmise prin alimente.

Luarea de doze mai mari ca supliment a fost legată de pierderea în greutate ?i de îmbunătă?irea nivelului de colesterol din sânge, de?i sunt necesare mai multe cercetări.




Vreau chimen!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :