Cacao
11 beneficii pentru sănătate și nutriție ale pudrei de cacao
Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.
Se crede că cacao a fost folosită pentru prima dată de civilizația mayașă din America Centrală. Cuceritorii spanioli în secolul XVI. A fost adus în Europa în secolul al XIX-lea, care a devenit rapid popular ca medicament pentru a susține sănătatea.
În timpul procesării boabelor de cacao, boabele de cacao sunt mai întâi zdrobite, dacă zdrobirea este grosieră, se produc boabe de cacao crude zdrobite, iar dacă sunt fine, apoi masă de cacao. Grăsimea este extrasă din masa de cacao, care este modul în care se face untul de cacao, iar restul - după uscare - devine pudră de cacao.
Astăzi, cacaoul este cel mai bine cunoscut pentru rolul său în producția de ciocolată. Cu toate acestea, cercetările moderne au arătat că conține ingrediente importante care vă pot aduce beneficii sănătății.
1. Bogat în polifenoli, care oferă multe beneficii pentru sănătate
Bob de cacaoPolifenolii sunt antioxidanți care se găsesc în mod natural în alimente precum fructele, legumele, ceaiul, ciocolata și vinul.
Sunt asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, îmbunătățirea fluxului sanguin, scăderea tensiunii arteriale și niveluri adecvate de colesterol și zahăr din sânge.
Cacaoa este una dintre cele mai bogate surse de polifenoli. Este deosebit de abundent în flavanoli, care au un puternic efect antioxidant și antiinflamator.
Cu toate acestea, din cauza procesării și încălzirii cacaoului, aceasta își poate pierde proprietățile benefice. Este adesea alcalinizat pentru a reduce amărăciunea, rezultând o reducere cu 60% a conținutului de flavanoli.
Deci, în timp ce cacao este o sursă excelentă de polifenoli, nu toate produsele care conțin cacao oferă aceleași beneficii.
Cacaoul este bogat în polifenoli, care oferă beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației și normalizarea nivelului de colesterol, dar procesarea cacaoi în ciocolată sau alte produse poate reduce semnificativ conținutul de polifenoli
2. Poate reduce hipertensiunea arterială prin îmbunătățirea nivelului de oxid nitric
Cacao atât sub formă de pudră, cât și sub formă de ciocolată neagră poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Acest efect a fost observat pentru prima dată la insularii care consumă cacao din America Centrală, care aveau tensiune arterială mult mai scăzută decât rudele lor continentale care nu consumau cacao.
Se crede că flavanolii din cacao îmbunătățesc nivelul de oxid nitric din sânge, ceea ce poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge și poate scădea tensiunea arterială.
O analiză a analizat 35 de studii în care pacienților li s-au administrat 1,4 până la 105 grame de produs din cacao sau aproximativ 30 până la 1218 mg de flavanoli. Ei au descoperit că cacao a produs o reducere mică, dar semnificativă, a tensiunii arteriale de 2 mmHg. În plus, efectul a fost mai mare la persoanele care aveau deja tensiune arterială mai mare.
Cu toate acestea, este important să rețineți că procesarea reduce semnificativ cantitatea de flavanoli, așa că este puțin probabil ca acest efect să fie atins cu ciocolata medie.
Studiile arată că cacao este bogat în flavanoli, care scad tensiunea arterială prin îmbunătățirea nivelului de oxid nitric și sprijinirea funcției vaselor de sânge
3. Poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral
Unt de cacaoPe lângă scăderea tensiunii arteriale, cacao pare să aibă și alte proprietăți care pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Cacao bogată în flavanoli îmbunătățește nivelul sanguin de oxid nitric, care relaxează și dilată arterele și venele și îmbunătățește fluxul sanguin.
În plus, s-a descoperit că cacao reduce nivelul de colesterol LDL „rău”, are un efect de subțiere a sângelui similar cu aspirina, îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și reduce inflamația. Aceste trăsături sunt legate de un risc mai mic de atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.
O analiză a nouă studii care au implicat un total de aproximativ 158.000 de persoane a constatat că un consum mai mare de ciocolată este asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de boli de inimă, accident vascular cerebral și deces.
Două studii suedeze au arătat că consumul unei porții (19-30 de grame) de ciocolată pe zi a fost asociat cu un risc mai scăzut de insuficiență cardiacă, dar efectul nu a fost observat atunci când se consumă cantități mai mari.
Aceste rezultate sugerează că consumul frecvent de cantități mici de ciocolată bogată în cacao poate avea un efect protector asupra inimii.
Cacaoa poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate scădea colesterolul, consumul unei porții de ciocolată pe zi poate reduce riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral
4. Polifenolii îmbunătățesc fluxul sanguin al creierului și funcția creierului
Numerele studii au descoperit că polifenolii, cum ar fi cei găsiți în cacao, pot reduce riscul de boli neurodegenerative prin îmbunătățirea funcției creierului și a fluxului sanguin. Flavanolii traversează bariera hemato-encefalică și participă la procesele biochimice care produc celule nervoase și molecule importante pentru funcționarea creierului. În plus, flavanolii influențează producția de oxid nitric, care relaxează mușchii vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și alimentarea cu sânge a creierului.
Un studiu de două săptămâni pe 34 de adulți în vârstă care consumă cacao cu conținut ridicat de flavanoli a constatat că fluxul sanguin cerebral a crescut cu 8% după o săptămână și cu 10% după două săptămâni.
Studii suplimentare sugerează că aportul zilnic de flavanoli găsiți în cacao poate îmbunătăți performanța mentală a oamenilor.
Aceste studii arată că cacao joacă un rol pozitiv în sănătatea creierului și are posibile efecte pozitive asupra bolilor neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Flavanolii din cacao pot sprijini producerea de celule nervoase, funcția creierului, îmbunătățirea fluxului sanguin și furnizarea de țesut cerebral și pot juca un rol în prevenirea degenerescenței creierului asociată cu vârsta, cum ar fi boala Alzheimer, dar cercetările suplimentare sunt necesare. necesar
5. Puteți folosi diferite instrumente pentru a îmbunătăți starea de spirit și simptomele depresiei
Pe lângă efectul pozitiv al cacaoi asupra degenerescenței mentale asociate cu vârsta, efectul acesteia asupra creierului poate îmbunătăți, de asemenea, starea de spirit și simptomele depresiei.
Motivul efectelor pozitive asupra stării de spirit poate fi flavanolii din cacao, conversia triptofanului în serotonină, un stabilizator natural al dispoziției, conținutul său de cofeină sau pur și simplu plăcerea senzorială de a mânca ciocolată.
Un studiu care analizează consumul de ciocolată și nivelul de stres la femeile însărcinate a constatat că un consum mai frecvent de ciocolată a dus la reducerea stresului și la o stare de spirit mai bună la bebeluși. Un alt studiu a constatat că consumul de cacao cu conținut ridicat de polifenoli a crescut calmul și satisfacția. În plus, un studiu pe bărbați în vârstă a constatat că consumul de ciocolată a fost asociat cu îmbunătățirea sănătății generale și a bunăstării psihologice.
Deși rezultatele acestor studii timpurii sunt promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări privind efectele cacaoi asupra stării de spirit și asupra depresiei înainte de a putea trage concluzii mai ferme.
Cacaoa poate avea un efect pozitiv asupra stării de spirit și a simptomelor depresiei prin reducerea nivelului de stres, creșterea calității, mulțumirii și bunăstării psihologice generale, dar sunt necesare mai multe cercetări
6. Flavanolii pot ameliora simptomele diabetului de tip 2
Pudră de cacaoÎn timp ce consumul excesiv de ciocolată este cu siguranță dăunător pentru controlul zahărului din sânge, cacao are de fapt unele efecte anti-diabetice.
Studiile de laborator arată că flavanolii de cacao pot încetini digestia și absorbția carbohidraților în intestin, pot îmbunătăți secreția de insulină, pot reduce inflamația și pot stimula absorbția de la sânge la mușchi. Unele studii au arătat că un aport mai mare de flavanoli, inclusiv cei din cacao, poate duce la un risc mai mic de diabet de tip 2. În plus, o analiză a studiilor umane a constatat că consumul de ciocolată neagră sau cacao bogată în flavanoli poate reduce sensibilitatea la insulină, poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge și poate reduce inflamația atât la persoanele diabetice, cât și la persoanele nediabetice.
În ciuda acestor rezultate promițătoare, există inconsecvențe în cercetare, unele studii arătând doar un efect limitat, un control ușor mai slab al diabetului zaharat sau niciun efect detectabil.
Cu toate acestea, aceste descoperiri, împreună cu efecte pozitive mai specifice asupra sănătății inimii, indică faptul că polifenolii de cacao pot avea efecte pozitive atât în prevenirea, cât și în controlul diabetului, deși sunt necesare cercetări suplimentare.
Cacaoa și ciocolata neagră pot reduce riscul de diabet și pot menține un nivel sănătos de zahăr din sânge, dar există unele rezultate contradictorii în dovezile științifice, așa că sunt necesare mai multe cercetări
7. Poate ajuta la controlul greutății
în mai multe moduri surprinzătoareÎn mod oarecum paradoxal, consumul de cacao - chiar și sub formă de ciocolată - poate ajuta la controlul greutății. Se crede că cacao ajută la reglarea consumului de energie, reduce apetitul și inflamația și crește oxidarea grăsimilor și sațietatea.
Oamenii care au mâncat ciocolată mai des au avut un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut decât cei care au mâncat-o mai rar, chiar dacă primul grup a consumat mai multe calorii și grăsimi, potrivit unui studiu bazat pe populație. În plus, un studiu de slăbire folosind o dietă săracă în carbohidrați a arătat că un grup care a consumat 42 de grame de ciocolată 81% pe zi a slăbit mai repede decât un grup care a urmat o dietă normală.
Cu toate acestea, alte studii au descoperit că consumul de ciocolată poate duce la creșterea în greutate. Cu toate acestea, mulți dintre ei nu au făcut distincție între tipurile de ciocolată pe care le-au consumat - ciocolata albă și cea cu lapte nu au aceleași beneficii ca ciocolata neagră.
În general, se pare că cacao și produsele bogate în cacao pot fi benefice pentru pierderea în greutate sau pentru menținerea greutății, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Produsele din cacao sunt legate de o greutate mai mică, adăugarea de cacao în dieta dumneavoastră vă poate ajuta să slăbiți mai repede, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina exact ce tip și cantitatea de cacao este ideală
8. Poate avea proprietăți anticancerigen
Flavanolii găsiți în fructe, legume și alte alimente au atras mult interes datorită proprietăților lor anticancerigene, toxicității scăzute și puținelor efecte secundare dăunătoare.
Dintre toate alimentele, cacaoa are cea mai mare concentrație de flavanoli, așa că poate influența semnificativ cantitatea acestora din dietă.
Studiile pe eprubetă cu cacao au descoperit că componentele sale au un efect antioxidant, protejează celulele de deteriorarea moleculelor reactive, luptă împotriva inflamației, inhibă creșterea celulelor, provoacă moartea celulelor canceroase și ajută la prevenirea răspândirii celulelor canceroase.< /p> p>
Experimentele pe animale cu o dietă bogată în cacao sau extracte de cacao au dat rezultate pozitive în lupta împotriva cancerului de sân, pancreas, prostată, ficat și colon, precum și împotriva leucemiei.
Studiile pe oameni au arătat că o dietă bogată în flavanoli este asociată cu un risc redus de cancer. Cu toate acestea, dovezile specifice pentru cacao sunt contradictorii, unele studii nu au găsit niciun efect pozitiv, iar unele chiar au găsit un risc crescut.
Studii mici pe oameni despre cacao și cancer sugerează că poate fi un antioxidant puternic și poate juca un rol în prevenirea cancerului, dar sunt necesare mult mai multe cercetări.
Studiile de laborator și pe animale ale flavanolilor din cacao au arătat proprietăți anticancerigene promițătoare, dar lipsesc studiile pe oameni
9. Conținutul de teobromină și teofilină îi poate ajuta pe cei care suferă de astm
Astmul este o boală cronică, inflamatorie, care provoacă blocarea și inflamarea căilor respiratorii și poate pune viața în pericol. Se crede că cacao este benefică pentru astmatici, deoarece conține compuși antiastmatici, cum ar fi teobromina și teofilina.
Teobromina este similară cu cofeina și poate ajuta la tusea persistentă. Pudra de cacao conține aproximativ 1,9 grame de teobromină la 100 de grame. Teofilina ajută la extinderea plămânilor, la relaxarea căilor respiratorii și la reducerea inflamației. Experimentele pe animale au arătat că extractul de cacao poate reduce atât contracția căilor respiratorii, cât și grosimea țesuturilor.
Cu toate acestea, aceste descoperiri nu au fost încă testate clinic la oameni și nu este clar dacă cacao este sigură în combinație cu alte medicamente pentru astm.
Prin urmare, deși acesta este un domeniu de cercetare interesant, este prea devreme să spunem cum poate fi utilizată cacao în tratamentul astmului.
Extractul de cacao a demonstrat unele proprietăți anti-astm în studiile pe animale, dar sunt necesare studii pe oameni înainte de a putea fi recomandat ca tratament
10. Proprietățile sale antibacteriene și imunostimulatoare pot avea un efect benefic asupra dinților și pielii
Numerele studii au relevat proprietățile protectoare ale cacaoi împotriva cariilor și a bolilor gingiilor. Cacao conține multe componente care au proprietăți antibacteriene, antienzimatice și de stimulare a imunității, care pot contribui la efectele sale asupra sănătății bucale.
Într-un studiu, numărul de carii la șobolanii infectați cu bacterii orale care au primit extract de cacao a fost semnificativ redus în comparație cu cei care au primit doar apă.
Cu toate acestea, nu există studii umane semnificative, iar majoritatea produselor din cacao consumate de oameni conțin și zahăr. Prin urmare, trebuie dezvoltate noi produse pentru a testa beneficiile pentru sănătatea orală ale cacaoi.
În ciuda credinței populare, cacaoul din ciocolată nu provoacă acnee. De fapt, s-a dovedit că polifenolii de cacao au beneficii semnificative pentru piele.
S-a demonstrat că consumul pe termen lung de cacao contribuie la protecția solară, circulația sângelui a pielii și îmbunătățește suprafața și hidratarea pielii.
Cacao poate ajuta la menținerea dinților sănătoși prin combaterea bacteriilor care cauzează carii, dar acest lucru nu se aplică produselor zaharoase și, de asemenea, susține pielea sănătoasă, protejându-l de soare și îmbunătățind circulația, suprafața pielii și hidratarea< /h3>
11. Este ușor de inclus în dietă
Nu este clar câtă cacao trebuie consumată pentru a obține beneficiile pentru sănătate. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă zilnic 2,5 grame de pudră de cacao cu conținut ridicat de flavanoli sau 10 grame de ciocolată neagră cu conținut ridicat de flavanoli – care conțin cel puțin 200 mg de flavanoli – pentru a îmbunătăți sănătatea inimii. Cu toate acestea, acest număr a fost considerat prea scăzut de către alți cercetători care susțin că sunt necesare cantități mai mari de flavanoli pentru a obține beneficiile.
În general, este important să alegeți surse de cacao cu un conținut ridicat de flavanoli - cu cât sunt mai puțin procesate, cu atât mai bine.
Consumați ciocolată neagră de bună calitate, care conține cel puțin 70% cacao, adăugați pudră de cacao, zdrobită, cacao crudă la milkshake-uri, budinci, faceți mousse de ciocolată din ea și presărați-o pe fructe.
Pentru sănătatea inimii, adăugați 2,5 grame de pudră de cacao cu conținut ridicat de flavanoli sau 10 grame de ciocolată cu conținut ridicat de flavanoli în dieta dvs.
Rezumat
Cacaoa fascinează lumea de mii de ani.
Beneficiile cacaoi pentru sănătate includ reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății inimii și a creierului, reglarea zahărului din sânge și controlul greutății și dinți și piele sănătoase.
Hranitor și ușor de adăugat la dieta ta într-un mod creativ. Dacă doriți să maximizați beneficiile pentru sănătate, asigurați-vă că utilizați pudră de cacao nealcalinizată sau ciocolată neagră care conține mai mult de 70% cacao.
Amintiți-vă că ciocolata conține o cantitate semnificativă de zahăr și grăsimi, așa că, dacă doriți să o utilizați, rămâneți la porții rezonabile și combinați-o cu o dietă sănătoasă și echilibrată.